Kommunestyremøtet 05.11 i Verket. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Fokus på omdømme i forslag til nye retningslinjer for folkevalgte

Andre mars skal etiske retningslinjer for folkevalgte opp til debatt i Utvalg for helse og omsorg. I forslaget som ligger til grunn, legges det vekt på politikernes ansvar for å ta vare på kommunens omdømme. Forslaget som foreligger består av seks hovedkapitler. Hele forslaget ligger nederst i saken.

Retningslinjene er utformet som en kontrakt, som de folkevalgte skal skrive under på. Over underskriften er retningslinjene sammenfattet slik:

«Folkevalgte i Røros kommune skal arbeide for felleskapets beste i tråd med lover, regler, kommunens verdigrunnlag og politiske vedtak. Vi opptrer på en måte hvor vi ønsker å skape tillit i befolkningen og som ikke skader kommunens omdømme. Vi er redelige, ærlig og åpne i enhver sammenheng.«

Det er et klart råd fra KS (Kommunenes sentralforbund) at det utarbeides etiske retningslinjer er rettesnorer for håndtering av etiske problemstillinger som oppstår for medarbeidere og folkevalgte i kommunen. Retningslinjene kan i følge KS være konkretiseringer av kommunens verdier.

– Etiske retningslinjer bør gi praksisorientert veiledning og klare anvisninger om hvilken type atferd som forventes i hvilke situasjoner. De bør utarbeides lokalt, men mange kommuner velger å ta utgangspunkt i andres når de lager sine egne retningslinjer. Det er nyttig å se hvordan andre kommuner har løst dette, men det er likevel viktig at retningslinjene bygger på en selvstendig vurdering tilpasset den enkelte kommunes situasjon, skriver KS om dette på sine nettsider.

KS gir også føringer om hva slike retningslinjer skal inneholder, og forslaget fra Røros kommune følger i store trekk disse retningslinjene. Omdømme er ikke vektlagt i KS sine anbefalinger. Omdømmebeskyttelse i etiske retningslinjer, er omstridt, fordi det kan komme i konflikt med fremføring av viktig samfunnskritikk.

Regjeringen har også kommet med innspill til utvikling av etiske retningslinjer for folkevalgte. Regjeringen er på sin side klar på at «Høy etisk standard ikke kan vedtas»

«Høy etisk standard kan ikke vedtas i et kommunestyre. Etikk og etiske prinsipper bør derimot drøftes jevnlig, og etableres som system og praksis i all virksomhet i kommunen. Hver kommune bør selv utforme sin etiske standard utover det lovpålagte, utfra hvordan man ønsker å framstå for å sikre tillit. Nye kommuner bør utarbeide etiske retningslinjer og korrupsjonsforebyggende tiltak.» heter det på Regjeringen.no.

Det er mange kommuner som har utarbeidet etiske retningslinjer, og de går i forskjellige retninger. I statsminister Erna Solbergs hjemkommune, kan de se ut som det ikke er oppslutning om Regjeringens betraktninger om høy etisk standard.

«Bergen kommune er opptatt av at både ansatte og folkevalgte skal opptre tillitsskapende og utviser høy etisk standard.» heter det i innledningen til Bergens etiske retningslinjer.