Håg/Flokk har siden 1993 hatt fokus på å få ned energiforbruket. Motivasjonen for satsinga har vært lønnsomhet. Utviklingen har også gitt en stor miljøgevinst, og nå belønnes satsingen med at selskapet som et av de første i møbelbransjen har fått sertifikat for ISO 50001 – styringssystem for energiledelse.
– Vi vil vise at det er mulig ta hensyn til miljøet og samtidig være lønnsomme, uttaler Atle Thiis-Messel, miljøsjef i Flokk.
Flokk var det første firmaet som ansatte miljøsjef i 100 % stilling, lenge før vkundene etterspurte miljøprestasjoner slik kundene gjør i dag. Flokk har tre hovedfokusområder: klima (energi og utslipp), ressurser (uttak av råstoffer og generering av søppel eller avfall) og helse (kjemikalier og velvære). Flokk valgte å gå for ISO 50001-sertifisering etter lanseringen av energieffektiviseringsdirektivet i EU (EED).
– I Norge berører ikke dette direktivet oss, men vi har fabrikker i flere europeiske land. I 2015/2016 gjennomførte vi energirevisjoner (NS-EN 16247) i Norge, Sverige, Nederland og Tyskland. Vi erkjente tidlig at vi på sikt ønsket å gå for ISO 50001, siden selskapet allerede hadde ISO 9001 og 14001. En energirevisjon er kun gyldig i fire år, og i stedet for å ta en ny revisjonsrunde nå, besluttet vi å gå for ISO-sertifisering. Selv om energirevisjonene gav oss detaljerte rapporter, var det opp til oss å få disse bakt inn i våre egne styringssystemer. Med ISO 50001 får vi dette forankret helt opp i ledelsen og integrert i vårt management-system med de fordelene det gir oss, sier Atle Thiis-Messel.
En viktig del av Flokks miljøsatsing er bruk av resirkulerte materialer. Konsernet har stor ambisjoner på dette området.
– Vår store kjepphest er at vi skal bli ledende i Europa på bruk av resirkulert materiale. Når vi får en EPD som viser at 95 % av miljøbelastningen skjer før en komponent ankommer fabrikkene våre, og en stor del av dette er råvareprodusering, er det en god grunn til å se på resirkulert materiale. Vi startet med resirkulert plast i 1995 og i fjor produserte vi stoler med nærmere 600 tonn resirkulert plast. I 2018 stod bruken av resirkulert plast alene for et kutt i karbonutslippet fra Flokk med over 700 tonn CO2e, sier Thiis-Messel.