TRYGG KORTBRUK: Ta forholdsregler når du betaler med kort i utlandet. Unngå bruk av magnetstripe hvis det er mulig. Foto: Freepik

Fire tips for trygg kortbruk i utlandet

Pressemelding fra Dinero

Koronapandemien har sørget for en annerledessommer, men så lenge nordmenn ferdes i utlandet er Forbrukerrådets tips for trygg kortbruk relevante.

Etter en lengre periode med stengte grenser, har regjeringen gradvis åpnet for reiser til utlandet. Det kommer ikke som noen stor overraskelse at nordmenn legger igjen mindre penger i utlandet i år sammenlignet med årene før, men trygg kortbruk er fortsatt viktig.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, har tipsene klare til hvordan man unngår svindel og misbruk når man tar med seg betalingskortene til utlandet.

Tryggest med kredittkort

– Fordelen med å betale med kredittkort er at du kan snu deg mot din egen bank hvis det viser seg at du for eksempel har kjøpt tjeneste som ikke blir utført, betalt for en vare med vesentlig feil, blir dobbeltbelastet eller belastet for feil beløp, sier Jensen til Dinero.no

Kredittkort er tryggere enn debetkort fordi du har mulighet til å reklamere til banken som har utstedt kortet ditt. Dette gjelder selv om du har blitt svindlet av selgeren, eller selgeren ikke imøtekommer reklamasjonskrav. Alt dette er takket være paragraf 54b i finansavtaleloven.

Å bruke kredittkort er imidlertid ikke nok – det må også brukes på en trygg og ansvarlig måte. Derfor listet eksperten i Forbrukerrådet også opp et par tips for trygg kortbruk.

1. Pugg PIN-koden

Å pugge PIN-koden til kortet er noe mange tar som en selvfølge, men alle kan oppleve å få jernteppe og glemme koden fra tid til annen. Mange går også til anskaffelse av kredittkort rett før ferien, og rekker derfor ikke å bruke det nok til å huske koden. Å skrive ned koden for å gjøre det enklere for deg selv – det bør du imidlertid aldri gjøre.

– Det er knapt noen igjen i Norge som oppbevarer nedtegnet kode sammen med kort. Ikke gjør det du heller, sier Jensen.

En åpenbar grunn til at du ikke bør gjøre det, er at folk kan få tak i både kort og kode, og dermed trekke penger fra kortet ditt. En annen god grunn er at du kan miste retten til hjelp av banken. Det står nemlig skrevet i finansavtaleloven at du er nødt til å «…. ta alle rimelige forhåndsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet».

Det betyr for øvrig også at det er ditt ansvar å sørge for at PIN-koden er godt skjult når du taster den inn i terminalen eller minibanken. Dette er noe du vanligvis må gjøre innimellom uansett om du betaler med kortets kontaktløse løsning eller ei.

 2. Ha alltid kortet på deg

Den eneste du bør stole på når det kommer til håndtering av kredittkortet ditt, det er deg selv. Hvis du for eksempel gir fra deg kredittkortet til en bartender eller en resepsjonist, risikerer du å måtte betale hele tapet hvis det misbrukes.

– Gi aldri fra deg kortet, og aldri la det ligge igjen bak disken. Det finnes klubber som har gjort kortsvindel til sin sekundære inntektskilde, og kortholdere over hele Europa utsettes for falske betalinger eller skyhøye beløp som ikke står i stil til hva de har kjøpt, slår Jensen fast.

3. Bruk chip eller kontaktløs betaling

– Unngå bruk av magnetstripen. Prøv alltid først med chip, sier Jensen.

Grunnen til at eksperten fra Forbrukerrådet anbefaler chip eller kontaktløs betaling, er for å unngå «skimming». Dette er en form for kortsvindel hvor brukerstedet gjør en uautorisert kortkopiering for misbruk idet du drar magnetstripen gjennom terminalen. Denne typen svindel har heldigvis avtatt. 

Mange vegrer seg for kontaktløs betaling fordi de opplever det som lite trygt, men Forbrukerrådet anser det som en trygg betalingsmåte.

– Når tilbyderne av betalingstjenester åpner for kontaktløs betalingsteknologi, er det også de som bærer risikoen. Vi vurderer det slik at den kontaktløse betalingsteknologien som finnes, er trygg for kortholderne, sier Jorge.

På grunn av 400-kroners-grensen (som er økt til 500 kroner på grunn av korona) er det også begrenset hvor mye en eventuell svindler kan tappe deg for. Du må også autorisere kortet med PIN av og til uavhengig av kjøpesum. Det er en mekanisme som er lagt inn nettopp for å unngå misbruk og svindel. Likevel, hvis du skulle miste kortet, er første råd å gå inn og sperre det så fort som mulig.

Også betalingsløsninger som Apple Pay, Google Pay og tilsvarende wearables-betalinger er ansett som trygge, siden disse løsningene krypterer transaksjonsinformasjonen.

4. Bruk SMS-varsling

Det kan være vanskelig å oppdage når man mister noe så lett og lite som et kort. Derfor anmoder Jensen alle å kjøpe en SMS-varslingstjeneste, som varsler deg hver gang kredittkortet blir belastet.

– En trygghet som jeg anbefaler å kjøpe er SMS-varsling hver gang kredittkortet blir belastet. Tjenesten gir deg god oversikt over kortbruken og gjør det mulig for deg å sperre kortet raskt hvis noen misbruker det, sier Jensen.

Slike tjenester koster ikke mye penger, og er en ingenting sammenlignet med prisen du betaler for et eventuelt misbruk. Selv om du har kortet i din besittelse, bør du sperre kortet ditt så fort du får varsler om transaksjoner du ikke kjenner igjen, siden kortinformasjonen fortsatt kan ha blitt stjålet.

Betal før den rentefrie perioden utløper

Forbrukerportalen Dinero.no anbefaler alle å bruke kredittkort i utlandet på grunn av den ekstra tryggheten det gir. Samtidig anbefaler nettstedet at alle som bruker kreditt til å betale tilbake det de har brukt før den rentefrie perioden er over. Kredittkort har relativt høye renter, og ferien kan dermed bli langt dyrere enn du hadde tenkt hvis du ikke betaler inn i tide.

Kilde: Dinero.no