Lappspove er en østlig utbredt art som hekker nesten utelukkende i Finnmark, men noen få trives også i Femundsmarka. I 2022 ble det påvist to nye lokaliteter, og nå vil nasjonalparkstyret fortsette kartlegging av lappspovene for å kunne fastslå om det er flere stabile hekkebiotoper i området.
Noen få hekkepar er altså registrert så langt sør som i Femundsmarka og i 2022 ble det kartlagt fire lokaliteter for lappspove i Femundsmarka, derav to nye lokaliteter.
På Røvolfjellet var det funn av næringssøkende hunn i mai og et sterkt varslende par i juni. Med en nærmest sammenhengende rekke av observasjoner i hekketiden her siden 1990, og i enkelte år med flere par, fremstår Røvolfjellet som den viktigste og mest stabile hekkebiotopen for lappspove i Femundsmarka.
I tillegg var det funn av to sterkt varslende par i slutten av juni ved Volsjøan, og det ble vurdert hekkestatus, trusselgrad og aktuelle tiltak, skriver nasjonalparkstyret i sin årsrapport.
– Videre kartlegging av arten bør også vurderes for å avklare bestandsstørrelsen og fastslå om det er flere stabile hekkebiotoper i området. Spesielt interessant er området rundt Fisklaustjønnan som ligger mellom Nedre- og Midtre Muggsjøen (Røros kommune, Trøndelag fylke). Dette området utgjør en biotop som er påfallende lik Røvolfjellet og Volsjøan, heter det videre i årsrapporten.
Det ble også observert lappspove i området rundt om våren, noe som kan indikere at arten hekker også i dette området. Ved Nedre Muggsjøen mener nasjonalparkstyret at det også gjennomføres en kartlegging i midten av mai, på bakgrunn av det er observert flere individer i tre år på rad.
Det er brukt 40.000 kroner til arbeidet med kartlegging og registrering av lappspovene i Femundsmarka.
[metaslider id=»177189″]