trandryddeaksjonen Rent Røros! 2. mai 2020.

Felles søppel, felles plukking

Pressemelding fra MDG

Miljøpartiet de grønne Røros arrangerte strandrydding for tredje år på rad 2. mai. Tusen takk til alle som møtte opp og også til de som ble rekruttert på stedet! Vi ryddet i områdene rundt Slegghaugan og i grøftene opp mot Småsetran og på Haugan. Søppel i vinden havner i grøftene og flyter ut i vassdragene og havet, først som makrosøppel og etter hvert som mikroplast.

Rørosmuseet stilte med bålpanne og fyringsved, og det ble grilling av den store snakkisen om dagen, Go’vegan vegangrillpølser, som produseres av Leiv Vidar for Synnøve Finden.

Fra strandryddeaksjonen Rent Røros! 2. mai 2020.

Det gir både glede og sorg å plukke andres søppel; glede på vegne av naturen som blir kvitt mikroplast og giftstoffer for hver sneip, snus og tyggis man plukker, og sorg basert på den uendelige mengden søppel som bare faller og faller til marken og vassdragene, år ut og år inn.

Man plukker ikke bare søppel fra ukjente avsendere, men også søppel som tydelig hører til grunneier eller foretakene som bruker plassen. Vi hadde kommet mye lenger med søppelplukkingen om også alle foretakene deltok og rensket sitt eget område og parkeringsplass.

MDG Røros har tidligere foreslått at politivedtektene for Røros kommune kan endres til å tillate bøtelegging av forsøpling, og at kommunen bør utplassere søppelkasser ved turområder som kan benyttes til både søppel og hundeposer.

De grønne har også et ønske til: Kan ikke Røros bli den første kommunen som fastsetter en årlig plukkedag for alle borgere og foretak? Herved kastes en rød-blå-grønn plastbadeball over til Røros kommunestyre eller til teknisk avdeling. Plukk opp ideen og sett en dato!

Hanne Feragen
Miljøpartiet de grønne Røros

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn