Foto: Privat

Erfaren løpsveterinær

Karoline Klepstad Færevaag har vært løpsveterinær mange ganger de siste årene. Karoline har sitt daglige virke i Dechra Veterinary Products. Hun har erfaring fra både MUSH Synnfjell, Femundløpet og Finnmarksløpet i ryggsekken.

Hverdagen hennes er langt fra det som møter henne på et langdistanseløp. Vi tok en prat om de viktige spørsmålene for en løpsveterinær. 

Dialog som verktøy 

– Det er en så stor glede å få lov å være så tett på disse firbente toppidrettsutøverne sier Karoline. Være der for å påse at de har det bra og kunne gi råd til hundekjøreren deres. Dialogen er mitt verktøy når jeg jobber på løp ,påpeker hun. Er det noe en hundekjører har spørsmål om, er det å sammen kunne komme fram til gode løsninger for hunden som er mitt mandat. De er noen fantastiske atleter disse hundene. Topptrente og ikke minst motiverte for «jobben» de skal gjøre. Min jobb på løp er å bidra til at hundevelferden er på topp, sier hun.

Arbeid døgnet rundt 

Hundekjørere vet det, løpsarrangører vet det. Karoline vet det også godt, at det er arbeid døgnet rundt. Hun forteller at den viktigste egenskapen kanskje er å tåle lite søvn og tåle å jobbe med kalde tær og kalde fingre. Hvordan klarer man da å ta gode avgjørelser undrer jeg. 

– Jeg tror vi har en slags faglig autopilot som trår inn akkurat da mener Karoline Klepstad Færevaag. Kanskje er det bare det rent faglige som fungerer når man er trøtt, kald og sliten humrer hun. Dette er vi godt trent til gjennom både studie og klinisk praksis forteller Karoline. Det er på et vis en del av yrket og ligger i ryggmargen. Vi er jo vant til vaktordninger og utfordrende situasjoner også i vår vanlige jobb, sier hun. 

Spennende 

Sammen med motivasjonen for at hunder på løp skal sikres god velferd ligger det også en motivasjon for egen læring og erfaringsbygging. Jeg har en faglig interesse i bunnen forklarer Karoline. En interesse for sportsmedisin, akuttmedisin, indremedisin og hundens bevegelsesapparat. Det er mye å lære og løp er en fantastisk måte å få mer praksis og kunnskap på. Alt jeg erfarer og lærer på løp har jeg nytte av også i klinisk praksis understreker Karoline. 

Hvordan ble du engasjert i arbeid som løpsveterinær? 

– For min del handler det om at jeg har vokst opp med trekkhund. Alle former for brukshunder har alltid vært en del av livet mitt sirer Karoline. Det føltes på et vis helt naturlig å bidra også innenfor sporten. Jeg hørte først om muligheten fra en medstudent. Så mitt første oppdrag var som veterinærassistent på Femundløpet, mens jeg enda var student. Og så fort jeg var ferdig med studiet bar det rett til Finnmark, før jeg begynte å jobbe, sier hun. 

Karolines drivkraft er å få lov til å være med å skape dialog mellom kjørere og veterinærer, slik at man sammen tar de beste avgjørelsene for hundene som er ute og konku

rrerer. Det å få se hundene få lov å gjøre det de elsker og er «laget for», og samtidig bidra til å sikre at de blir godt ivaretatt. Ja, da blir det gode dager på jobb sier Karoline.

Ikke bare rosenrødt 

– Det at det ikke er en fasit er jo ofte en utfordring påpeker Karoline. Langdistanse hundekjøring er i stadig utvikling og hva man synes er greit og hva man mener ikke er bra er i stadig endring. Det gjøres stadig nye vurderinger hvor flere perspektiver blir ivaretatt samtidig. Det er da dialogen kommer inn igjen. Uten god dialog mellom kjørere og veterinærer blir det vanskelig å ta de rette avgjørelsene. 

At jeg har egenerfaring som hundekjører gjør at jeg kjenner kjørernes hverdag og vet mye om hvordan de jobber i det daglige. Dette er et godt verktøy for meg for å forstå den enkelte kjører jeg møter på løp forklarer Klepstad Færevaag. 

De heldigste hundene jeg vet

Både fra klinisk praksis og fra løp er det etter min erfaring lite problemer med sledehunder forteller Karoline, ja færre problemer enn med en del andre hunder. Dette er generelt sunne hunder som blir tatt svært godt vare på og får lov til å gjøre det de liker aller best – å løpe. At hundekjørere bryr seg veldig om hundene sine kommer tydelig fram også under ekstreme forhold, forteller Karoline. 

Naturopplevelser 

Å være løpsveterinær er også fantastiske naturopplevelser understreker veterinæren fra Bergen. Gleden over storslått natur og samspillet mellom hunder og hundekjører gjør dette til opplevelser for livet. Det er fint å gjennom dialog og samarbeid å kunne bidra til god dyrevelferd, avslutter hun.