Bjørn Salvesen. Arkivfoto. Foto: Tore Østby

Er Røros AP på ville udemokratiske veier ?

Leserbrev fra Bjørn Salvesen om boplikt på Røros:

Røros Ap skal ha et medlemsmøte tirsdag til uka der saken om boplikt generelt og boplikt også ved arv spesielt skal avgjøres. Dette høres jo svært så demokratisk ut. Men vedtaket der skal, så vidt jeg vet, være -bindende- for kommunestyregruppa til Røros Ap som fikk stemmene til 1298 personer (41%) ved forrige valg, og dermed tillit og mandat til å avgjøre politiske saker i kommunestyret.

Noen få sterke stemmer i Røros Ap jobber beinhardt for at boplikt også ved arv ikke skal innføres, og kanskje helst ta bort boplikten helt, men stoler tydeligvis ikke på at egen kommunestyregruppe vil det samme. På et medlemsmøte dukker vel opp rundt 30-40 av medlemmene, og skal da tydeligvis overstyre de folkevalgte og de 1298 som stemte på dem. Det er ikke demokratisk.

Ikke nok med det, her vil det garantert komme medlemmer som ikke har annen agenda enn å sikre sitt eget hus i sentrum fra boplikt ved arv, og andre personlige fokus. I kommunestyret sitter det folk som har lest sakspapirer grundig, og som har (bør i hvert fall ha) en videre samfunnshorisont enn sin egen navle.

Et vedtak på et medlemsmøte er forøvrig ikke juridisk bindende for en kommunestyrepresentant. Heldigvis, da ville jo folkevalgte representanter i et parti de facto kunne bli nikkedukker til ikke-folkevalgte medlemmer fra samme parti. Det er slikt man gjør i land man ikke har lyst til å sammenligne seg med.

Det står forøvrig i Røros Ap sitt valgprogram at de er -for- boplikt i Røros kommune, men absolutt ingenting om at er i mot boplikt også ved arv.

Røros sentrum er i ferd med å bli en dødsstille mix av gamlehjem og hytteby, ispedd modige unge som heroisk kjemper mot overmakten av aldrende krakilske huseiere som mener de unge slett ikke er i stand til å håndtere gamle hus. Røros Ap har nå muligheten til å snu trenden ved å innføre boplikt også ved arv da dette unntaket som man nå vet er den store driveren for det framstisk økende antall tomme feriehus i det historiske sentrum.

Bjørn Salvesen

Bekymret sentrumsbeboer på Røros