Fra Handverksdagene 2019. Foto: Tove Østby

En uke med tradisjonelt handverk

Denne uken kommer kursdeltakere og instruktører fra hele landet da Handverksdager arrangeres på Røros for 23. gang. 

Fra og med onsdag til og med lørdag fylles Bygningsvernsenteret med rundt 75 deltakere.

– I år fyller vi bokstavelig talt opp hele Kurantgården under handverksdagene» sier avdelingsleder for bygningsvernsenteret, Berit Bakosgjelten i en pressemelding. 

Arrangementet åpnes av seksjonsleder for kulturminner i Trøndelag fylkeskommune, Anne Bjørg Evensen Svestad.

Åpent for publikum

Lørdag åpnes Bygningsvernsenteret for publikum.

– Det blir mulighet for å komme tett på arbeidet, deltakerne og instruktørene denne dagen. Kursaktivitetene foregår inne og ute i Kurantgården og innenfor Kølplanken. I tillegg serverer vi kaffe og vafler i Kurantgården, forteller Bakosgjelten. 

I løpet av uka vil det reises fem uløike tradisjonelle konstruksjoner i gården, under ledelse av faglig nestor og tradisjonsformidler Jon Bojer Godal.

– Jon har vært kursholder på Handverksdagene utallige ganger, og sjøl om han nå er blitt 86 år sa han raskt ja til nytt oppdrag i år! Hun lover spennende aktivitet og dyktige instruktører på alle fire kurs, og har i tillegg lagt til rette for mange møteplasser med god mat og mengder av kaffe. Handverksdagene blir tradisjonen tro, og vi håper mange tar turen innom oss, ivrer Bakosgjelten. 

Under handverksdagene arrangeres det i år fire kurs: skifer – fra brott til trappemuring, tradisjonell overflatebehandling med limfarge, tradisjonelle reiste konstruksjoner, og finsmedens smiteknikker.

Populære kurs

Alle kurs ble tidlig fulltegnet, og Bygningsvernsenteret har hatt ventelister siden i vår. 

– Vi setter utrolig stor pris på den responsen vi får på våre kurs. Det viser at det er en interesse for tradisjonshandverk og bygningsvern, og at vi treffer med de temaene vi har valgt, sier Kolbjørn Vegar Os ved Bygningsvernsenteret.

– Handverksdagene skal være en arena for læring og formidling av tradisjonelt handverk. Det er en mulighet for tradisjonshandverkere å møtes for å knytte nye bekjentskaper, lære av hverandre og få faglig påfyll. Derfor har Handverksdagene en flott funksjon, forklarer Os. 

Unge håndverkere med Fortidsminneforeningens stipend 

Også i år kommer det fire unge tradisjonshåndverkere fra ulike deler av landet med stipend fra prosjektet ‘Håndlag’. Prosjektet er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen og Sparebankstiftelsen DNB, og målet med stipendordningen er å bidra til å styrke vår immaterielle kulturarv gjennom kompetanseoverføring innen tradisjonelle håndverksteknikker.