Storstuggu. Foto: Tove Østby

En milepæl for Rørossamfunnet

RS Servicenter
RS Servicenter

I helga har Storstuggu markert sitt 20-årsjubileum med jubileumsforestilling og åpen dag. Kultursjef Morten Tøndel sier at det var en milepæl for Rørossamfunnet den dagen vi fikk Storstuggu. Da Røros fikk et eget kulturhus som kunne dedikeres til og brukes til kulturvirksomhet i kommunen. Tidligere var det ofte gymbygget som ble brukt til ulike kulturaktiviteter. Da var det en kamp mellom idretten og kulturen om å få plass i gymbygget.

– Idretten ble ikke så glad når kulturen tok deres område, og det skjønner vi jo godt. Den dagen vi fikk et kulturhus, da var det virkelig en fin dag for kulturaktiviteter og kulturformidling, i hele regionen generelt, men Røros kommune spesielt, sier Morten Tøndel.

Røros Hotell

Storstuggu er ikke bare Røros kommune sitt kulturhus, det er også Røros Hotell sitt kurs- og konferansesenter. Et samarbeid mellom Røros Hotell og Røros kommune.

– Det er viktig. Dersom vi ikke har hatt det samarbeidet så hadde vi aldri klart å få realisert et så pass stort prosjekt som det var den gangen, sier Tøndel.

Denne modellen å drive et kulturhus på, med et samarbeid mellom en privat aktør som hotellet og en offentlig aktør som Røros kommune var et nybråttsarbeid i denne måten å tenke på. Storstuggu var det første bygget i Norge som hadde et slik samarbeid. Siden har det kommet flere.

Åpningen

Storstuggu ble åpnet 28. januar 2000 med et åpningsarrangement. Det var en liten tjuvstart med Håg-lansering av ny kontorstol 14 dager tidligere, men det offisielle åpningsarrangementet foregikk helga 28. og 29. januar 2000.

Morten Abel-konsert var det første kulturarrangementet som var på Storstuggu. Det første lokale kulturarrangementet var musikkshowet «Magiske øyeblikk» med Bergstaden Teaterlag. Begge arrangementene var i februar 2000, og var selve ilddåpen for kulturhuset.

Da og nå

I starten var det litt motstand mot Storstuggu. Noen synes det var feil å bruke såpass mye penger på et slik bygg.

– I dag har all den kritikken forstummet, det er ganske mange år siden den har gjort det da, men i dag tror jeg alle som er brukere av huset ikke kan tenke seg et liv uten. Det er en stor forskjell fra da, sier Morten.

Storstuggu som et presentasjonshus for både lokal, nasjonal og internasjonal kultur har på en måte vært den samme i hele perioden. Samarbeidspartnerene som Storstuggu har de hatt i ganske lang tid, bl.a Riksteateret, Norsk Kulturhusnettverk, og en del management som har ansvaret for sine artister. Det har ligget der hele tiden og vært grunnstammen i det som har blitt presentert i kulturhuset. Storstuggu har også vært et viktig hus for det lokale kulturlivet.

– Det er kjempe viktig for et kulturhus å kunne presentere nasjonale og internasjonale artister, men det er minst like viktig om ikke viktigere at også det lokale kulturlivet får et hus som kan presentere det de holder på med, sier kultursjefen.

Kulturkommunen

Kultursjefen tror at Storstuggu har betydd mye for at Røros i flere år har blitt kåret til landets beste kulturkommune.

– En ting er at det konkret har betydd mye i forhold til konserter og scenekunst, for vi havner ganske høyt på lista innenfor de kategoriene. For å bli årets kulturkommune er konserter og scenekunst to av ti kategorier. At Røros havner høyt der er huset her en god del av årsaken til. Men en annen ting er at det lokale kulturlivet var rikt før Storstuggu også, men jeg tror det har blitt enda rikere med Storstuggu. Det er jeg rimelig sikker på, sier Morten.

Ny leder

Anne Linn Vingelsgaard Schärer startet som ny kulturhusleder for Storstuggu første januar i år. Hun tror at bredden i type arrangement blir spennende å jobbe med, tidligere har hun jobbet mest mot musikk.

– Nå blir jeg kjent med mange flere felt, det var også en av grunnene til at jeg ble skikkelig glad når jeg fikk jobben, for det blir veldig spennende, sier Anne Linn Vingelsgaard Schärer.

Kulturhusleder, Anne Linn Vingelsgaard Schärer og kultursjef, Morten Tøndel. Foto: Tove Østby
Facebook
Twitter
LinkedIn