Dan Folde. Foto: Svend Agne Strømmevold

En guide til sunn fornuft

DRIVE, som har hovedkontor på Ler i Melhus, er en non-profitt sosial entreprenør og ideell organisasjon som fremmer tryggere lokalsamfunn gjennom å gi positiv drive og inspirasjon til unge som trenger det mest. Det hele startet i 2009 og virksomheten ble til Kjør for livet (KFL). På Røros er man inne i sin fjerde sesong og Dan Folde i DRIVE Røros sier de har fått gode tilbakemeldinger.

I 2021 ble virksomheten omskapt til DRIVE. DRIVE-teamet består av sentrale DRIVE-managere og over 100 lokale DRIVE-coacher fordelt omkring i Norge.

I Trøndelag er det 10 kommuner som deltar i «Kjør for livet» – programmet.

Guide til sunn fornuft

På Røros er man inne i sin fjerde sesong og Dan Folde i DRIVE Røros sier de har fått gode tilbakemeldinger.

-Vi blir ofte kontaktet av foreldre og lærere med positiv respons. Dette handler ikke bare om å kjøre ATV og snøscooter, men om mestring på flere plan.

-Ungdommene lærer å omgås og å forholde seg til hverandre, de lærer å ha gjensidig respekt og med det får de mye sosial kompetanse sier han.

-Vi driver med mye forskjellig, mest mekking og kjøring med snøscooter, men også sosiale treff på bowling eller grill-kvelder.

-Jeg ser på meg selv som en guide til sunn fornuft. Ungdommen for hjelp til å ta gode valg og så prøver vi å være gode forbilder for ungdom, sier Dan Folde i Drive Røros.

Kjør for livet-programmet er for ungdom i alderen 12 – 25 år og i tillegg finnes to preteen-aktiviteter for barn på 5. – 7. trinn.

Gjennom programmene og aktivitetene styrkes tilhørighet, mestringsfølelse og mulighet til å bli den beste versjonen av seg selv.

Nå viser en SINTEF-rapport at arbeidet virker.

Positivt vendepunkt for ungdommene

SINTEF har for perioden 2019 – 2022 gjennomført et evalueringsprosjekt av programmet Kjør for livet. Resultatene viser at Kjør for livet utgjør et positivt vendepunkt i ungdommenes liv.

-Livskvaliteten og den psykiske helsen forsterkes. I tillegg styrkes forholdet til familie, skole og venner etter deltakelse i programmet.

SINTEF har gjennomført evalueringen på oppdrag av Trøndelag fylkeskommune og konkluderer med at ungdommer utrykker et sterkt ønske om å få plass i KFL.

– Kjør for livet-programmet er et positivt vendepunkt i ungdommenes sitt liv. Er livsendrende for enkeltindivider, betyr mye for familiene og lokalsamfunn på sikt, sier Seniorforsker ved SINTEF, Dagfinn Moe i rapporten.

Grafikk: Drive Norge

Bygger folk

Daglig leder i DRIVE, Jeanette Sørmoen Børseth, er gald for resultatet i rapporten.

-Den dokumenterer at det vi gjør fungerer, sier hun.

Rapporten gir dem tro på det de gjør.

-Nå håper vi at dette vil bringe med seg at flere unge får et tilbud, sier Sørmoen Børseth.

Klubbene består av fem medlemmer og deltagelse skal gi ungdommene bedre mestring, bedre selvtillit og et bedre selvbilde.

-Det vi ser er at dette blir et vendepunkt i mange ungdommers liv. Flere finner noe å gjøre som de er gode på.

Nå er det flere kommuner som ønsker å etablere DRIV-klubber og ved hovedkontoret på Ler står de klare til å bistå og etablere klubber over det ganske land.

-Vi har nå ca 140 ansatte, landet over og vi har plass til flere.