Emma Stormo Andersson og Monika Goodwine. Foto: Svend Agne Strømmevold

Elden miljøsertifiseres

Elden har over lengre tid jobbet med å bli et mer bærekraftig arrangement, og skal nå som første arrangement på Røros bli miljøsertifisert som Miljøfyrtårn innen premieren.

Under forberedelsene til årets oppsetning, har Elden tatt flere grep for å bli et mer bærekraftig arrangement. Målet har vært å øke bærekraftigheten i alle ledd i organisasjonen, noe som innebærer å ha et nytt fokus på alt fra avfallshåndtering til valg av leverandører.

Miljøfyrtårn

Produksjonsleder Monika Goodwine forklarer litt om hvordan prosessen har vært så langt.

– Det ble et mål å markere seg som et arrangement som fokuserer på miljø, så da jobber vi mot å få statusen Miljøfyrtårn før forestillingene begynner i år, forklarer Goodwine, og utdyper, – Det ble satt i gang et samarbeid med Mitt miljø, en bedrift som hjelper organisasjoner å miljøsertifisere seg, og der har vi jobbet sammen med daglig leder i bedriften, Jøran Martin Johansen, som har vært en rådgiver i prosessen. Han har vært veldig hjelpsom og står på for at vi skal komme i mål.

Avfallshåndtering

På sceneområdet vil det nå bli satt fram avfallsposter som oppmuntrer til kildesortering. I salgsbodene vil det benyttes miljøvennlig emballasje, og matvarene vil i stor grad være lokale.

– Elden har jo allerede hatt et fokus på avfallsbehandling på spillplassen, noe som har vært naturlig siden vi jobber på et fredet område, og gjennom den avtalen vi har med Rørosmuseet om at når vi drar derifra så skal det ikke vises at vi har vært der. Det gjør at vi allerede har hatt veldig strenge rutiner på det med avfallshåndtering, men så fant vi jo ut gjennom en avfallshåndteringsrapport, at bare 30 prosent var kildesortert, og resten var restavfall, og det overrasket oss rett og slett. Vi trodde Elden var bedre og hadde mindre restavfall enn det, forteller Goodwine.

Leverandører og emballasje

Produksjonsassistent Emma Stormo Andersson har jobbet med leverandører og emballasje, og har undersøkt hvilke muligheter Elden har for å bli mer bærekraftig.

– Vi har gjort undersøkelser og sett på det her med bærekraft, forklarer Stormo Andersson, -Bærekraft går på flere aspekter enn bare miljøet, det går også på samfunnet og økonomien, og at innkjøpene ikke skal være skadelig for samfunnet. Det her med arbeidsvilkår i produksjonslandet, eller at de som jobber blir betalt rettferdig. At alle ledd innenfor produksjonen skal være rettferdig. Blant annet har vi sett på det med kaffe, for det går jo enorme mengder med kaffe på Elden. Da må vi tenke på hvilke muligheter vi har for å gjøre det bedre, og da ser vi på svanemerkede pappkopper, eller muligheten for å kjøpe Fair trade kaffe for eksempel. 

Stormo Andersson har vært i kontakt med en rekke leverandører for å finne de mest miljøvennlige produktene. Det har også vært et poeng å finne produkter som er produsert så nært som mulig.

– Det er ganske kult at Elden er i en sånn posisjon at vi kan utfordre leverandørene våre, at vi har kommet dit at vi kan si at det her er ikke bra nok, om vi skal fortsette å bruke dere så må dere ha et annet alternativ, og min erfaring med det er at de i aller høyeste grad tar det på alvor, og er villig til å jobbe for å finne en løsning, forteller Stormo Andersson.

Omstillingsprosess

Bevisstheten rundt bærekraft og miljø påvirker alle ledd i produksjonen, og det er mye som må gjøres om på og nye rutiner som må innføres, men Elden har vært igjennom en omstillingsprosess allerede før stiftelsen begynte å jobbe mot miljøsertifisering.

– Vi gikk også igjennom en omstillingsprosess i forhold til smittteveern under Koronaen, forklarer Goodwine, – Smittervernet er jo og en del av miljøhåndteringa, og i fjor så gjorde jo Elden en enestående jobb med å kunne holde et utendørsteater det året nesten ingen andre klarte å gjennomføre det.