Ranja Merete Thørn har fått et nytt forhold til Røros etter at hun begynte å jobbe som turistvert for ti år siden.
Ranja har jobbet innen service siden slutten av 80-tallet og er et kjent fjes på Røros turistkontor.
– Det vi gjør på turistkontoret er å være behjelpelig med alle spørsmål, om det er hyttefolk, turister eller lokalbefolkning, og da hjelper vi til med alt. Det kan være noen som spør om jeg vet om en rørosing som dem kjenner, om vedkommende bor her enda. Det kan ofte være så enkle ting, og så går praten, forteller Ranja.
Koselig med lokale folk
På turistkontoret er Ranja i kontakt med mennesker fra hele verden, og setter stor pris på å slå av en prat med så mange forskjellige mennesker, men setter også pris på at lokalbefolkningen benytter seg av turistkontoret-
– Det er veldig koselig når det kommer inn lokale folk. Det er ikke så mange av dem på sommeren, men ellers på året så har vi en del innom. Noen gamle travere som ikke klarer å få tak i billetter selv og sånne ting, benytter seg av oss. Dem har jeg veldig god tone med og synes det er veldig koselig å prate med, sier Ranja.
Tror man kjenner Røros godt
I de to siste årene har nordmenn lagt ferien til hjemlandet, men i år når de har muligheten, velger mange å reise utenlands. Røros har også fått ekstra mange turister fra andre land i år.
– Det er veldig mange forskjellige nasjonaliteter og språk, ihvertfall nå på sommeren, og spesielt i år har vi merket at det er veldig mange forskjellige nasjonaliteter. Det har vel kanskje noe å gjøre med at de tenker sånn som vi nordmenn: – Vi og vil ut og reise. Nå etter to år med pandemi, så tenker kanskje de også det, forklarer Ranja.
– Turister bruker Røros på en annen måte enn lokalbefolkningen. Har lokalbefolkningen noe å lære av turistene?
– Jeg tenker litt på det, og jeg tenker på mine nærmeste, som kanskje tror at de kjenner Røros veldig godt, men om man kanskje går på en omvisning selv, så kan man få en liten aha-opplevelse av at – oi, her fikk jeg en del ny informasjon, sier Ranja, og tilføyer:
– Jeg har nok kanskje vært på litt flere omvisninger i Olavsgruva enn den vanlige rørosingen, men da får jeg en ny guide nesten hver gang, for det er så mange som tar guidingene, og da får du andre input. De fleste husker kanskje den genuine Leif Hagen, som folk kommer tilbake og spør etter. Det er fordi han satte ting litt på spissen og kom med veldig morsomme omvisninger, sier Ranja.
– Har du fått et nytt forhold til Røros etter at du begynte på turistkontoret?
– Jeg har nok det. Jeg har bodd på Røros i nesten hele mitt liv, og når jeg begynte på turistkontoret så fikk jeg litt sånn aha-opplevelse, ikke minst om hvor mye jobb som ligger bak å drifte en destinasjon, forklarer Ranja, – Det gikk opp for meg da, og jeg hadde trodd det var mye enklere.
Sol, blues & Femunden
– Jeg liker sol og varme, og jeg har spurt mor og far min siden jeg var bittelita om hvorfor vi egentlig bor her, så kulde er noe av det jeg ikke er så glad i med Røros, men så er det noe eksotisk med det og da. Det er egentlig en kjempefin vinter her i forhold til mange andre plasser, men den er alt for langt for meg. Heldigvis er jeg så priviligert at jeg har en sjef som tillater meg å reise til Gran Canaria før sommeren for å få ladet opp batteriene litt, og det føler jeg at jeg trenger, sier Ranja.
Ranja forklarer at hun er veldig engasjert i kultur og arrangementer, spesielt siden jobben hennes går ut på å promotere lokal underholdningsvirksomhet.
– Jeg er egentlig mest glad i musikk, og drar på en del konserter. Det jeg liker best er blues, og vi hadde egentlig startet Sextus Roots & Blues på Røros, som jeg sitter i styret for, men det har ligget helt på is i to år nå. Nå er det vel på tide å begynne å arrangere det igjen, sier Ranja.