Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer godt som et mellommåltid. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Bli med å redde en banan

– Bananer er den suverent mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiser vi i snitt nesten 16 kg, altså over 90 bananer hver i året. Banan er lett å spise for både unge og gamle, men har begrenset holdbarhet. Resultatet er dessverre at for mange bananer ender som søppel. Det er ikke bra, men vi kan alle gjøre en innsats for å begrense svinnet, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Mye mat går til spille, både i butikk og hjemme på kjøkkenbenken i løpet av et år. Du trenger ikke bli dumpsterdiver for å bidra til å redde mer mat. Gjør som Noobwork lærte på Matsjokket i NRK, frys ned bananbiter og lag smoothie til frokost, før lekser eller spill eller til kveldskos.

10 ting du kan gjøre for å redde en banan

  1. Velg de single bananene i butikken
  2. Lag smoothie
  3. Lag smoothiebowle til frokost – en fantastisk start på dagen
  4. Spis en banan til kvelds – da sover du godt
  5. Knus bananer i havregrøten – da kan du droppe sukkeret
  6. Gled venner og familie med en banankake
  7. Lag bananpannekaker til helgefrokosten eller matboksen
  8. Modne bananer kan skrelles, deles i biter og legges i fryseren – lag nicecream
  9. Oppbevar bananene i romtemperatur 
  10. Ikke la epler og bananer ligge sammen – da blir bananene fortere brune

Se flere gode tips og oppskrifter på frukt.no.

Det perfekte mellommåltidet

Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer veldig godt på farten. En vanlig banan med skall veier mellom 150 og 200 g. men selve frukten veier i overkant av 100 g. Den inneholder i underkant av 100 Kcal og er super mat både før og etter trening og når det blir langt mellom måltidene.

Mange har pannekaker til middag en gang i uken. Stek bananpannekaker om du har brune bananer. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Sunn og god

Banan inneholder vitamin B6, folat, kalium og fiber. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 og folat til å redusere trøtthet og slitenhet og bidrar til et normalt immunforsvar. De samme næringsstoffene bidrar også til å opprettholde normal psykologisk funksjon. Takket være kaliuminnhold, vil det å spise bananer bidra til å styrke musklene mens det fremmer raskere restitusjon etter en treningsøkt.

Hvor kommer bananen fra?

Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt. Norge har importert bananer siden 1905. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet i ulik modningsgrad.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest