Karin Tørklep Sletten og Odd Kristofer Sundt. Foto: Tove Østby

Et musikerliv mellom to permer (+)

En av høstens lokale bøker, er utgitt av Odd Kristofer Sundt. Boka som har fått navnet «Berre en spellmann frå Røros», ble lansert på Rørosmuseet forrige uke. Odd er overveldet over at det kom så mange folk på lanseringen.

– Alle var blide og glade. Kjøpte bok, og CD-platen som egentlig er en del av prosjektet også. Vi rakk ikke stort annet enn å skrive hilsen fra Odd hele kvelden. Det var veldig stas, sier Odd Kristofer.

Musiker, komponist og lyriker Odd Kristofer Sundt har et langt liv i musikk og kulturutveksling på tvers av grensa på samvittigheten. Denne boka er hans fortelling ført i pennen av journalist og forfatter Karin Tørklep Sletten.

– Dette har vært et veldig spennende oppdrag, som jeg fikk i begynnelsen av året her. Odd hadde lyst til å samle litt av alt det som han hadde drevet med mellom to permer, på den musikalske siden. Det er det vi har dokumentert her. Vi har fulgt Odd fra barndommen, fra han vokste opp i Hitterdalen på 50- og 60-tallet, og frem til nå. Det har skjedd veldig mye, sier Karin.

Odd Kristofer har erfart den rivende utviklingen og forandringen av folks bruk og konsum av musikk på nært hold siden tidlig på 1960-tallet. Han startet sin karriere som pur ung gitarist, som sammen med kompiser spilte til dans på lokalet i de små grendene i traktene i og rundt Røros. Han tilbrakte mange år som såkalt salong-musiker på hoteller og restauranter. Samtidig utforsket han den lokale musikktradisjonen og den felles kulturelle arven på begge sidene av landegrensa til Sverige.

Han startet gammeldansorkesteret Laget hass Krestafer i 1976, og samtidig med boka gir de nå ut en ny CD. Odd har også lagt ned mye energi i å lære opp nye generasjoner spellmenn, samt etablert to ungdomsspellmannslag i Røros-traktene som hevdet seg i nasjonale konkurranser.

De siste 20 årene har Odd Kristofer levd så å si utelukkende av musikken, under navnet Rørostrubaduren. Siden 2005 har han gitt ut fem CD-er med både egenkomponert musikk og skandinaviske viseskatter.

I boka følger vi hans liv i musikken, hans erfaringer, betrakninger og kunnskap han har ervervet om både gamle slåttetradisjoner på Røros og den store, omfattende handelen og kulturutvekslingen mellom Dalarna i Sverige og Røros opp gjennom århundrene.

Facebook
Twitter
LinkedIn