– Hvis du tar selve gata Flanderborg så er det 27 boenheter. Åtte av dem står tom store deler av året, sier Ståle Lund.
Mens debatten rundt boplikt raser og høringsinnspillene fyller kommunens postkasse, bekymrer Ståle seg for de tomme husene i den folkekjære gata, en gate som har flere tomme hus enn den hadde da han kjøpte seg hus i Flanderborg i 1990.
– Relativt sett så tror jeg kanskje Flanderborg er representativt for det som er tilfellet i Røros sentrum når det gjelder hvor høy andel av husene som står tomme store deler av året, sier Ståle.
Etterspørsel etter hus i sentrum
Lund forteller at noen av husene har vært bebodd av familier i generasjoner, men at veldig mange av husene hvor det nå bor folk har skiftet eier siden han selv kjøpte hus der for 30 år siden.
– Som får meg til å tenke at det er en etterspørsel etter hus i sentrum, og når det blir lagt ut hus for salg så går det relativt kjapt før de blir solgt, sier Lund.
Ståle sier at han synes det er positivt at det i det siste har vært en del relativt unge folk som har kjøpt når det har blitt ledig i Flanderborg.
– Husene er langt mer attraktive nå enn de var når jeg kom til Røros. Da var det vanligere at folk flyttet fra gata, fordi det var litt tungvint med små rom og bratte trapper, og jeg tror mange så det som et steg opp hvis de fikk bygget seg hus i Vola, sier Ståle, og poengterer at han har en følelse av den trenden har snudd, og at det nå har blitt mer attraktivt å bosette seg i sentrum.
Har noe å si for stemningen i et nabolag
Lund forteller at av de åtte husene som ikke benyttes som helårsbolig, blir de fleste stående tomme størsteparten av året, selv om noen er flink til å bruke husene.
– Jeg kan ikke skjønne hva annet som skulle løse det problemet – hvis en ser på det som et problem – enn å innføre boplikt ved arv, sier Ståle.
Lund forteller videre at det er vanskelig å ikke legge merke til de mørke vinduene når man bor i gata.
– Det er noe du legger merke til ja, og det har virkelig noe å si for stemningen i et nabolag. Hvis trenden øker, så vil jeg si at det er dramatisk, sier Ståle.
Lund sier han har forståelse for at folk ikke vil miste hus som har vært i familien i generasjoner, men at det er et argument som må veies opp mot det samfunnsmessige argumentet som går ut på at det blir tomt og tungt for et lokalsamfunn hvis halvparten av eiendommene står tomme store deler av året.
– Jeg skjønner argumentasjonen med at når du har hatt et hus i generasjoner, så er det leit å miste det, men når du ser husene som går i arv nå så kan det også være at den som har bodd der bare har bodd der i 10-12 år, og da mener jeg at argumentet faller bort. Da er det en grei måte å få seg en attraktiv hyttetomt i Røros sentrum, og slik synes jeg ikke det skal være, sier Lund.