Kjerkgata 8. juli 2020. Foto: Tove Østby

+ Bedre pandemisommer enn fryktet

Når nedstengingen av samfunnet skjedde i mars var det ikke mange som trodde at sommeren 2020 skulle bli en turistsommer å leve av for reiselivsnæringen på Røros. Men det ble den.

Vi har snakket med et utvalg av reiselivsrelaterte bedrifter på Røros for å gi et bilde av den sommeren som kunne blitt atskillig verre enn det den til slutt ble. Med rekordhøy andel permitterte arbeidere i vår, var utgangspunktet relativt dystert før sommeren.

Administrerende direktør ved Røros Hotell Terje Lysholm sier at de ikke forventet en slik turiststrøm som etterhvert dukket opp.

– Vi fikk en spesiell start på sommersesongen, hvor de fleste av overnattingsstedene ved Røros Hotellgruppen hadde vært stengt ned på grunn av Covid-19 fra medio mars. Det var knyttet en del usikkerhet på om hvordan sommeren skulle bli med stort sett nordmenn på veiene. At så mange skulle legge reiseruta sin innom Røros så vi ikke komme. Juni startet veldig rolig frem til skoleslutt, men derfra var det stort sett fulle hus hver dag frem til skolestart, sier Lysholm.

Regjeringen og FHI åpnet opp samfunnet rett før sommerferien og det gjorde at folket hev seg rundt og dro på ferie innenlands som aldri før. Når nordmenn drar på ferie så virker det som det er lørdag hele uken, og man bruker penger deretter. Det har reiselivsbedriftene på Røros nytt godt av i sommer.

Lysholm sier videre at i år har det blant annet vært flere barnefamilier som har besøkt dem enn tidligere, og at sommeren sett under ett har de hatt flere overnattinger enn i fjor.

– Vi kan se ut fra tallene at man en nedgang i rombelegg fra 2019 til 2020, men en økning i antall boende gjester som skyldes flere barnefamilier hos oss (flere gjester per rom). Årsaken til nedgangen skyldes en svakere juni sammenlignet med samme måned i fjor. Juli ble en rekordmåned, mens august endte på samme nivå som 2019, sier han.

Hos Bergstadens Hotel sier direktør Kenneth Ericson at det er juli som også skiller seg mest ut hos dem sammenlignet med fjoråret. Og han er overrasket over hvor mange eldre som har vært på reisefot på slutten av sommeren.

– Den gode sommeren hos oss er egentlig juli. Vi hadde en ok juni men der hadde vi litt nedgang fra i fjor. August startet veldig bra, men avsluttet litt dårligere enn det vi er vant med. Vi ser også at det er godt med eldre reisende som har forlenget sommeren på tross av at Elden ikke ble gjennomført i år, sier han.

Rørosvidda Hotell følger trendene hos de andre to hotellene og melder at juli var en rekordmåned og at de generelt er kjempefornøyde med sommeren.

– I juni hadde vi 6% nedgang sammenlignet med fjoråret, i juli 42% økning og i august 7% økning. Så vi er kjempefornøyde med sommeren, sier driver Lise Ødegaard til Rørosnytt.

Andre bølge

Utover sensommeren blomstret det opp flere lokale smitteutbrudd rundt i landet, blant annet i Trondheim. Dette førte nok til økt skepsis blant folk for å reise og det påvirket sannsynligvis tallene for august på Røros.

For å kvalitetssikre inntrykket fra hotellene fikk tak i statistikken fra Røros parkering for sommeren. Tallene derfra viser at de totalt sett har hatt en økning av transaksjoner på Røros i år sammenlignet med i fjor.

– Det har vært en økning på 3000 parkeringstransaksjoner i perioden sammenlignet med 2019. Vår Covid-19 oppfordring med å betale med app via Easypark, har fungert godt. Dette har økt med 8000 transaksjoner i forhold til 2019, sier daglig leder Jon Anders Kokkvoll.

Splitter vi opp tallene for parkeringen per måned så ser vi at juni i år var dårligere enn i fjor, juli mye bedre og august var litt dårligere. Dette bekrefter inntrykket fra hotellene og er nok så nært en fasit som vi kan komme for turistsommeren 2020 på Røros. 

Fra å ha vært spådd til å bli en helsvart sommer landet reiselivsnæringen på føttene i juni, og til tider svømte de under en hektisk juli. August ble roligere, men totalt har man hatt rundt 50 000 gjestedøgn på de største overnattingsstedene på Røros i sommer. Ikke et dårlig resultat for en pandemisommer som ingen visste fasiten på i vår.