Etter analyser av vannprøver viser det seg at vannet i Doktortjønna ikke kan drikkes hverken av mennesker eller dyr, og vannet kan heller ikke bades i. Vi har sett litt nærmere på de bakteriene som er påvist.
Resultatet av analysene av vannet i Doktortjønna viser at det er 60cfu/100 ml koliforme bakterier i vannet. Vannet kan da ikke drikkes, siden det ikke skal påvises koliforme bakterier i drikkevann. Det skal ikke påvises koliforme bakterier i drikkevann. Koliforme bakterier kan stamme fra tarminnhold, men kan også forekomme i råtnende plantemateriale, dvs. naturlige jord-bakterier. Disse bakteriene overlever noe lenger i naturen enn E.coli.
Det er videre påvist 10 cfu/100 ml E.coli. Det må heller ikke påvises E.coli i drikkevann. Dette er bakterier som man med sikkerhet kan si stammer fra tarminnhold fra mennesker eller dyr og som indikerer at vannet også kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier. Disse bakteriene dør når de ikke er i et varmblodig dyr, men de kan også overleve noen uker i naturen.
Det høyeste tallet er 290 cfu/100 ml Intestinale enterokokker. Det må ikke påvises intestinale enterokokker i drikkevann. Bakteriene finnes i tarminnholdet fra mennesker og dyr. Disse bakteriene overlever lenger i naturen enn de koliforme bakteriene. Tilstedeværelse av disse bakteriene samtidig som det ikke kan påvises koliforme bakterier, gir god indikasjon på tidligere forurensing av vannet med tarminnhold.