Øverhagaen bo- helse- og velferdssenter. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Arbeidstilsynet: – En veldig spesiell sak

Overingeniør Marit Nordberg hos arbeidstilsynet i Midt-Norge sier at elulykken på Røros 8. juli er en veldig spesiell sak.

– Det er en veldig spesiell sak, og hva som skjer i ettertid er litt tidlig å si. Hvis det blir en straffesak så samarbeider vi godt med politiet, sier Nordberg som ble varslet om ulykken den 9. juli.

Hun sier at saken ennå ikke er ferdigbehandlet og at hun blant annet har etterspurt dokumentasjon fra Ruta AS.

– Hovedentreprenøren Ruta AS har også et ansvar for underentreprenørene så jeg har etterspurt en samhandlingsavtale fra dem, men de har ikke svart opp enda fordi fristen deres er 10. september, sier Nordberg.

Arbeidstilsynet viser til at arbeidsgiver (Ruta AS) skal sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø også for andre enn egne arbeidstakere som utfører arbeid på arbeidsplassen.

Virksomheten må innen 10.09. 2020 sende svar på følgende:

· Beskrivelse av hvordan virksomheten innretter, ordner og utfører arbeidet for å sikre andre enn egne arbeidstakere

· Beskrivelse av hvordan arbeidsgiver samarbeider med andre arbeidsgivere for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, eller kopi av inngått samordningsavtale

· Beskrivelse av hvordan verneombud/ansattes representant har medvirket

Postalt tilsyn

Etter en slik ulykke har Arbeidstilsynet et såkalt postalt tilsyn der de spør om opplysninger fra bedriften, i dette tilfellet underentreprenøren, der arbeideren som ble utsatt for ulykken jobbet.

– Underentreprenøren har fått et pålegg fra Arbeidstilsynet om å ha en rutine for oppfølging av arbeidsulykke, sier hun. 

Mangelen på et system for å følge opp arbeidsulykker sier likevel ikke noe om hvordan en slik ulykke kunne skje i utgangspunktet. Her venter man tilbakemelding fra hovedentreprenøren Ruta AS for å belyse hvordan en strømførende ledning kunne henge løst mens det skjedde arbeid i samme området.