Ingvill Dalseg

All ungdom i Trøndelag bør få et tilbud som fungerer for dem

Pressemelding fra Trøndelag Høyre

Interpellasjon til fylkestinget 17. juni, fremmes av fylkespolitiker Ingvill Dalseg, for Høyre.

Fylkespolitiker Ingvill Dalseg: «Vi må ha et tilbud til alle ungdommer, også de som ikke ønsker å følge det tradisjonelle skoleløpet. Derfor tar jeg initiativ til fylkestinget nå i juni, om til et tilbud som kanskje vil nå flere og håper å få med alle de andre partiene på dette»

Nesten hver tredje ungdom faller ut av den videregående skolen. Dette tallet har gått ned med dagens regjering, men vi kan ikke være fornøyde før langt flere får et tilbud som fungerer for dem.

Buskerud fylkeskommune (nå Viken) har gode erfaringer med UngInvest, som er en fylkeskommunal læringsarena. Her arbeides det etter visjonen: «Vi lærer sammen hver dag i et trygt, styrkebasert og humørfylt miljø, slik at ungdommene finner sin vei i utdanningssystemet».

«Mange ungdommer har opplevd vanskelige situasjoner og nedturer i skolesystemet. Noen vil derfor ikke tilbake til den tradisjonelle skolen og andre ønsker en pause for en periode, for å bygge seg opp til å stå i et videre skoleløp. Trøndelag Høyre er opptatt av at all ungdom skal inkluderes og finne sin vei i utdanningssystemet. Vi må se etter løsninger som ungdommen etterspør og som gir muligheter for de som ønsker noe annet» sier Dalseg. 

Målgruppen er ungdommer i alderen 18-24 som av ulike grunner ikke er i videregående opplæring. Noen trenger påfyll i grunnleggende fag som norsk, engelsk og matematikk, mens andre er usikre på utdanningsvalg, og trenger hjelp og motivering til dette. Ungdommene har gjerne opplevd ulike utfordringer i livet, som har gjort det vanskelig for dem å gjennomføre «vanlig» videregående skole på normert tid. Uansett utfordringer og vansker, er fokuset hos UngInvest hvordan ungdommen kan lykkes og bruke de styrkene de har for å kunne leve gode liv.

Hos UngInvest kan man ta hele eller deler av den videregående opplæringen, eller delta som kursdeltaker. Som kursdeltaker kan året for eksempel brukes for å finne ut hva man ønsker å gjøre videre når det kommer til utdanning eller jobb. Fleksible læringsløp organiseres i et tett samarbeid med videregående skoler, arbeidsliv, PPT, oppfølgingstjeneste, NAV, barnevern, foresatte og ungdommene selv. Opplæringen tar utgangspunkt i ungdommenes ståsted, er praktisk tilrettelagt med mulighet for utprøving og avklaring av utdanningsvalg. Opplæringen knyttes og dokumenteres i forhold til nasjonale læreplaner.

UngInvest hører til det fylkeskommunale utdanningssystemet uten å være skole i lovens forstand. Nettopp det gir fleksibilitet og mulighet for skreddersøm tilpasset den enkelte. Ungdommene tilbys plass i løpet av få dager, da det er kontinuerlig inntak gjennom hele skoleåret. I Viken har tilbudet vært innen snekkerfag, mekaniske fag, kantine og catering, media, salg- og service, kunst- og design. I tillegg til, læringslab hvor elevene får undervisning i norsk, matematikk, engelsk m.m. Det er mulig å gå opp til privatisteksamen i noen grunnskolefag eller fag på videregående skoles nivå og utplassering i praksis.

Årlige undersøkelser ved UngInvest (2017) har vist at ni av ti ungdommer er i positiv aktivitet høsten etter at de gikk der. Årsrapporten fra 2017 viser blant annet at 55 % av deltakerne har fullført videregående opplæring og 37 % er i jobb fem år etter prosjektperioden. Det er imidlertid målet som omhandler livssituasjon som viser de sterkeste resultatene, hvor 65 % oppgir at de opplever sin psykiske helse som god, 65 % opplever sin fysiske helse som god og 81 % svarer at de opplever sin økonomi som stabil (Kirkaune, NTNU, 2019).

«Trøndelag Høyre er opptatt av hvordan vi rekrutterer og beholder ungdom i videregående opplæring, og vi er opptatt av at alle skal få en mulighet. Vi mener modellen UngInvest, viser til gode resultater og gir muligheter for flere, både til utdanning og arbeid» avslutter Dalseg, som ber om at fylkesrådmannen skal utrede og et slikt tilbud i Trøndelag.