Dyrlege Marit Sødal fra Røros dyreklinikk og hunden Peik som er helt frisk og ikke er hunden omtalt i artikkelen. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

– Absolutt ingen epidemi

Sist uke hadde Røros dyreklinikk inn en hund med symptomer som kan relateres til den mye omtalte hundesykdommen. Hittil er det rapportert 102 tilfeller i Norge.

– Den var ikke så dårlig som det beskrives i de tilfellene som man leser om. Denne hunden var her på klinikken og fikk behandling, men var egentlig ikke noe syk, og har blitt frisk igjen, sier dyrlege Marit Sødal på Røros dyreklinikk.

Røros dyreklinikk kan ikke bekrefte at dette er tilfelle av sykdommen, men for å være på den sikre siden er det sendt inn prøver til Veterinærinstituttet.

– Det er slik med den sykdommen, som det er beskrevet av tilfeller andre steder at de kan være ganske friske så blir de kjempedårlig. Eller at de har litt symptomer så blir de plutselig veldig dårlig. Det er helt umulig å si om denne hunden er smittet eller ikke, sier Sødal.

Sødal vil ikke kalle det en epidemi, og sier at det ikke har vært påvist mange tilfeller i regionen.

– Det har jo vært veldig få tilfeller av denne sykdommen i nærmiljøet, bare den ene her som vi vet om. Ellers har det vært en eller to i Trondheim og kanskje noe på Tynset og kanskje noe lenger sør. Men det er absolutt ikke noen epidemi for å si det sånn. Det blir en risikovurdering for den enkelte hundeeieren om man ønsker å dra ut på jakt. En viss risiko er det, sier Sødal.

Mattilsynet anbefaler å ikke være til stede på plasser hvor det er mange hunder siden man ikke vet hva smitteårsaken er ennå.

– I fjellregionen har så har ikke det fått store utslag, men i Oslo vet jeg at det nesten ikke er eiere som går på tur med hundene i gatene lenger. Folk er veldig redde, men mest sannsynlig smitter det ikke fra hund til hund, sier Sødal.

Råd til hundeeiere og jakt

– Det er de generelle rådene fra veterinærmyndighetene som gjelder, men det er anbefalt å holde seg unna arrangement med hundesamlinger, der er jo alt avlyst nå uansett. Når det gjelder jakt med hund så vet vi jo ikke årsaken, det kan hende at smitten kommer fra noe som fins i marka, kanskje ikke. For å være helt på den sikre siden er det best å gå med hunden i bånd og passe på at hunden ikke er for mye nedi bakken og snuser, spiser og drikker. Hvis det er noe direkte med en hund folk lurer på kan de godt ringe Røros dyreklinikk eller den lokale veterinæren. Hvis det er mer generelle spørsmål kan man jo ringe til mattilsynet, sier Sødal.

Dette vet vi så langt

Per fredag 13. september viser den pågående kartleggingen (spørreundersøkelse blant veterinærer) 102 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighetsgrad, siden 1. august.

Foreløpige svarene kan indikere en oppsving av sykdomstilfeller med blodig diaré på hund fra ca. 20. august i år.

Foreløpig er det ingen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, områder og lignende.

De første vurderingene av kartleggingen viste at det i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold, har bare én hund blitt syk. Dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke er veldig smittsom mellom hunder.

Veterinærinstituttet har obdusert 14 hunder, som alle viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. Bakterien Providencia alcalifaciens har blitt påvist hos tilsammen elleve hunder (ti obduserte og én levende). Bakterien Clostridium perfringens har også blitt påvist hos flere av hundene. På nåværende tidspunkt kan man ikke si om dette er årsaken til symptomene.

Kilde: Mattilsynet