I mars var Wolfgang Wagenbach på tur til Grønland for tredje året på rad. Nysgjerrighet og gryende forelskelse har blitt ekte kjærlighet. Han og kona Ann Kristin dro fra Røros 7. mars og var i Grønland i to uker. Dette var Ann Kristin sin første tur til Grønland.
Wolfgang er født og oppvokst i Sør-vest Tyskland. Nå bor han og familien i Hådalen. Han har alltid vært interessert i arktisk kultur. Interessen for kajakk startet i 2013, da han satt i kajakk for første gang. Sin første Grønlandskajakk bygget han to år senere.
Mesterskap
Under Norsk Mesterskap i Grønlandskajakk på Stokkøya for tre år siden møtte Wolfgang Maligiaq Padilla, som var med som instruktør. Maligiaq bodde i Alaska, men han er født og oppvokst i Sisimiut på Grønland og har flyttet tilbake dit. Maligiaq er ekspert på alt som har å gjøre med tradisjonelle båter i Arktis, 10 ganger Grønlandsmester i kajakk og underviser i bygging av historiske kajakker og båter.
– Vi satt i teltet og snakket om gamle jakt-teknikker, og Arktis. Hvordan folk kunne overleve i over 4000 år med så enkle teknikker, sier Wolfgang Wagenbach. Der ble vi venner.
Tok gull
I 2017 var han til Aasiaat, Grønland for første gang, da som gjest. På denne turen ble interessen for Arktis enda større. Etter den seks dager lange turen var det en uke med Grønlandsmesterskap i kajakk. Det ble konkurrert i langdistanse, kortdistanse, overbæring, harpunkast, (lengde og presisjon), kajakkrulling, lagrulling og taukonkurranse. Tremanns-laget i kajakk-rulleteknikk, der Wolfgang var med, fikk gullmedalie I 2017.
– Det er veldig sosialt opplegg. Grønlenderne er veldig imøtekommende. Det finnes en egen internasjonal klasse hvor flere deltagere fikk medaljer nesten hver dag, men i lagrulling stillte alle likt, sier Wagenbach.
Viktig pakking
Når en pakker til Grønlandsturene må man tenke igjennom hva han har bruk for og ikke har bruk for på turen i vær og vind. Han må ha med sovepose, liggeunderlag, telt, padleklær, tørrdrakt, ulltøy, førstehjelp, kamerautstyr og godt humør. Planlegger to dager ekstra i tilfelle turen må forlenges på grunn av skiftende vær. I Grønland er det været som bestemmer alt. Det er en flyavgang fra Danmark til Grønland hver dag, hvis været holder. I følge Wolfgang er det billigst å fly fra Norge via Danmark.
I mars var det Sisimiut Ann Kristin og Wolfgang besøkte. Før denne turen til Grønland forberedte de seg i to måneder. På den første turen hadde Wolfgang med fiskestang. Den fikk han ikke bruk for, i Grønland pilkes det tradisjonellt fra isen eller båt (kajakk), med fiskestanga fanget han ingenting, med pilk og harpe fikk han fisk.
Pakkingen til turen begynner et par uker før avreise. Han veier sekken, tar ut det som han helt sikkert ikke får bruk for. Tenker. Pakker enda en gang, veier og tar ut enda mere. Kameraene blir i hvert fall med. På de lange turene lades all elektronikk med solceller. Når de guider tourister har de alltid med nødpeilesender. Været på Grønland i mars er som en god gammeldags Rørosvinter.
– Grønlenderne er veldig åpne og inkluderende. En kan alltids kommunisere med dansk, engelsk eller kroppsspråket, sier Wolfgang.
Urbefolkning
Wolfgang tenker geopolitisk. Et spørsmål som han er opptatt av er: Hva gjør vi mot urbefolkningen? De blir undertrykt, også på Grønland.
– I Grønland er de veldig stolt over kulturen sin. Mange inuit er veldig bevisst på sine røtter. Det gjør meg trist, det som skjer med urbefolkningen på verdensbasis. Hvor mye som har skjedd og hvor lite samfunnet vårt tar vare på naturen og ressursene vi har. Urbefolkningen har i tusenvis av år bare høstet av overskuddet i naturen, i vår tid ødelegger den “vestlige verden” for mange generasjoner som kommer, sier han.
Han legger til at Arktis, (Canada, Grønland, Alaska, den samiske delen av Skandinavia og Sibir) har mye felles kultur med sang, språk, søm- og jakt-teknikker som ligner på hverandre.
⁃ På sikt har jeg lyst til å bidra positivt til urbefolkningen som kulturformidler. Gi noe tilbake. Jeg føler at jeg har fått mye, både mat, kunnskap og husly. Folk i Norge kan få tenke over sine holdninger i forhold til samene, sier Wolfgang.
Det hele handler om respekt, både ovenfor urbefolkningen og den lille planeten vi lever på. Vi har veldig mye å lære og veldig lite tid igjen!
Tatovering
Wolfgang kjenner ei kvinne som er grønlender, og som lager tatoveringer på gammelmåten.
– Tatoo i Arktis er ikke bare for pynt, men har en mening, sier Wolfgang.
Han undres om det finnes tradisjonell tatovering i samisk kultur?
Tradisjonelt har det blitt tatovert med nål og tråd i Grønland,Canada og Alaska i flere tusen år. Tidligere brukte de ribbein fra ærfugl som nål, sot fra oljelampen for farge og sener fra sel eller rein.
På Grønland bor det 56 000 mennesker. Mange av de eldre snakker kun grønlandsk. Wolfgang kan snakke språket litt. Moskus, rein, sel, hval og hvalross får man kjøpt i butikken eller på torget når det er sesong for det. Inuitkulturen er blant annet basert på respekt for naturen og det å dele av overskuddet, det vil si om en fangstmann har for mye kjøtt, så deler han med de trengende eller selger for en billig penge.
Guiding
Sammen med Maligiaq arrangerte Wolfgang i fjorsommer guidet tur på Grønland. På turen var det 7 deltakere. Turdeltakerne må like å ligge ute i telt en uke, ha sittet i en kajakk før og klare å komme seg ut og inn av en fullpakket kajakk selv når den er på rotete sjø.
– Vi padler tre økter på 1-1/2 til to timer hver dag, matpauser imellom øktene. Været og kystlinja bestemmer hvor langt vi kommer. Padleklær, liggeunderlag, sovepose og annet personlig utstyr må turistene ha med selv, telt, kajakkene, årene, kokeapparat, mat og husly før og etter turen stiller vi. Og de kan gjerne ha med små musikkinstrumenter. Vi, som guider, ønsker å tjene minst mulig for å kunne gi alle alvorlig interesserte en mulighet til et innblikk i grønlandsk kultur, en opplevelse de sent vil glemme. Vårt overskudd går til til å dekke egen reise, sier Wolfgang.
Deltakerne på turen i 2018 kom fra Alaska, Taiwan, Danmark og Wolfgang fra Norge. Hver gang Wolfgang reiser til Grønland har han med mange “klubb” fra Rørosrein. Klubb er samisk turmat, tørket og kverna reinkjøtt smaksatt med honning, salt og løk. Selv om det finnes mye reinsdyr i Grønland er “klubb” fra Røros-Rein noe alle liker.
– Vi har ikke med så mye innkjøpt mat på turene, satser på å være mest mulig selvforsynt. Fisk, blåskjell, sopp, og “suppegrønnt” finner vi underveis, sier Wolfgang.
Wolfgang og Maligiaq har en egen hjemmeside der de legger ut bilder og informasjon om turene i Grønland: https://www.arctic-outdoor-adventures.com
Her er noen bilder fra Wolfgang sine turer til Grønland:
Og tilslutt et bilde fra her hjemme: