AtB varsler endringer i busstilbudet i Trøndelag fra 2028. Forslaget er sendt ut på høring, og fristen for å komme med innspill er allerede 7. februar. ATB skal inngå nye rutebusskontrakter i Trøndelag fra 2028, som gjelder rutebuss utenfor Trondheim. Det foreslås endringer i så og si alle kommunene i Trøndelag. Det foreslås uendret antall busser mellom Røros og Støren, men en betydelig reduksjon i antall busser mellom Støren og Trondheim. I sum gir det et sterkt redusert busstilbud mellom Røros og Trondheim, og bare en direktebuss daglig.
Det varsles både høyere kostnader og redusert busstilbud.
Under kan du lese forslaget om endringer i sin helhet.
Mulige endringer i bussruter i Trøndelag fra 2028
Informasjon ifbm utredning av mobilitetstilbudet i Trøndelag fra 2028 2029
Det skal inngås nye rutebusskontrakter i Trøndelag fra 2028, som gjelder rutebuss utenfor Trondheim, og fra 2029 som gjelder rutebuss i Trondheim. Arbeidet er inne i en utredningsfase som skal vise mulighetene for et mobilitetstilbud som må tilpasse seg økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft, og finne mobilitetsløsninger hvor alle disse tre hensyn ivaretas. AtB har hovedprosjektledelsen for utredningen, og utføres i et samarbeid med fylkeskommunen.
De økonomiske rammene utredningen baserer seg på er dagens rammer for mobilitetstilbudet. Det er kjent at det må forventes høyere kostnader knyttet til å drive et kollektivtilbud i Trøndelag i årene fremover. Vi kan ikke forvente å kunne budsjettere med like lave kostnader.
Rammene for å lage et mobilitetstilbud som er mest mulig klima- og miljøvennlig er bl.a. basert på forskrift om nullutslipp for busser ved inngåelse av nye kontrakter. Den sier at alle klasse I og klasse II-busser, som de fleste av bussene i Trøndelag består av, må gå på nullutslipps energi. Det kan være elektrisitet eller biogass. Omstillingen til nullutslipp og et enda mer klimavennlig tilbud medfører ekstra kostnader. I dette notatet beskriver AtB et alternativ for busstilbudet som er tilpasset dagens økonomiske rammer og som samtidig ivareta de viktigste kundereisene.
Senere i utredningen skal det også beskrives et tilbud med beregnede kostnader for en bussflåte som er 100% utslippsfri (inkludert bussklasse III), og et bussrutetilbud som innfrir et større omfang av kundereiser enn dagens.
Vurderinger som er lagt til grunn i forslag til justering
På nettsiden til prosjektet vises noen busslinjer som får færre avganger enn i dag basert på rammebetingelsene beskrevet over. De er også gjengitt her i dette dokument. Her er vurderingene som er lagt til grunn for de mulige endringene:
- Skoleskyss er lovpålagt og er uendret
- Endringene er fordelt på de fleste kommunene i Trøndelag
- Busstilbudet er i liten grad redusert i rushtidenDet er planlagt med styrket kapasitet på Trønderbanen fra desember 2029*. Togtilbudet er tatt i betraktning der det er tilgjengelig som et transportalternativ.
- Korrespondanser med båt og tog er i størst mulig grad opprettholdt
- Det er få forslag til justeringer i kommunene Malvik, Melhus, Skaun og Orkland hvorfylkeskommunens forpliktelser til byvekstavtalen begrenser justeringsmulighetene.Mobilitetstilbudet er utformet med fokus på ulike type kundebehov og kundereiser, og endringene som kan bli aktuelle har hensyntatt disse.Det bemerkes at rutetilbudet ikke er detaljplanlagt, og endringer kan bli aktuelt.Tilbud som her omtales handler kun om rutebuss og ikke andre mobilitetstilbud som utgjør det helhetlige tilbudet. Tilbudet om bestillingstransport kan også bli endret.Tilbakemeldinger på denne informasjonen kan gjøres via prosjektets hjemmeside, gjerne før 7. februar 2025.
- *To tog i timen hele driftsdøgnet mellom Melhus og Stjørdal, to tog i timen i rushperioder Trondheim- Steinkjer og ett tog i timen hele driftsdøgnet Trondheim-Støren.
Her kan du se de foreslåtte endringen i kart utarbeidet av AtB.