Rachel Vorren og Charlotte Utseth Røyrvik. Foto: Privat

Seksuelle overgrep blant unge må på agendaen

Kronikk av Nok. Trondheim Senter mot seksuelle overgrep Rachel Vorren – daglig leder og Charlotte Utseth Røyrvik – faglig veileder:

I en skoleklasse med russ, har seksten prosent av jentene og fire prosent av guttene vært utsatt for voldtekt. Halvparten av de utsatte for voldtekt var under 18 år da det skjedde. Dette er en kunnskap kommunene i Trøndelag må ta inn over seg når de utvikler nye tjenester til innbyggerne sine. 

Regjeringen anerkjenner at arbeidet med å bekjempe voldtekt i Norge ikke har vært godt nok.

Dette sa justisminister Emilie Enger Mehl i fjor, da hun fikk overlevert Voldtektsutvalgets rapport som beskriver myndighetenes manglende innsats mot voldtekt (NOU 2024:4 Voldtekt – et uløst samfunnsproblem).

Ungdommene våre er mest utsatt
Rapporten viser at omfangstallene på voldtekt og overgrep i Norge er så store at alarmen burde gått for lenge siden. En overlege på overgrepsmottaket i Oslo kaller dette en «stille epidemi». Allikevel ser vi at innsatsen for å forebygge seksuelle overgrep rundt om i landet, er tilfeldig og for liten. 

Vi ser også at flere kommuner mangler kompetanse eller kapasitet til å hjelpe dem som trenger det. Det håper vi norske kommunepolitikere vil ta tak i – når ikke nasjonale politikere setter tilstrekkelig fokus på dette. Dette er vårt ønske til våre kommunepolitikere: 

Bygg kompetanse i tjenestene deres. Kontakt oss i Nok. Trondheim, så deler vi gjerne av kunnskapen vår om ettervirkningene av overgrep. 

Sørg for at kommunen har et godt samarbeid med overgrepsmottaket og at dere har en samarbeidsavtale med Nok.-senteret i regionen deres. 

Vi som er tett på
I disse dager har Nok.-sentrene i hele landet en kampanje der vi prøver å nå de unge, som vi vet er mest utsatt for overgrep. 

Nok.-sentrene er et hjelpetilbud til utsatte for seksuelle overgrep, og vi erfarer i økende grad at unge er usikre på hva som er greit og ikke når det kommer til sex. 

Overskridende sex er ikke noe nytt, men det er kanskje nytt at kvelningssex er den første seksuelle erfaringen man har som fjortenåring? Vi erfarer at grensene mellom vold og sex har blitt mindre tydelige enn de har vært tidligere.   
 
Stadig flere som kommer til overgrepsmottakene og Nok.-sentrene har samtykket til sex, der de ikke har forstått hva de har sagt ja til. Flere unge kommer til oss med historier om å ha opplevd et stort press om å ha sex før de selv har vært klar for det.

Partneren har kanskje vært mye eldre eller i en maktposisjon, eller selv trodd at vold er en naturlig del av sex. Det kan være vanskelig å sette grenser for hva man ønsker.
 

Bortforklaringer
Vi i Nok. Trondheim ser at overgrepserfaringen kan få store konsekvenser. Noen må eksempelvis gå på skole sammen med en som har utsatt en for seksuelle overgrep. Mange får sterke fysiske og psykiske reaksjoner som kan gå utover hverdags- og arbeidslivet.

I etterkant av et overgrep kan tvilen og skammen hos dem som har blitt utsatt for seksuelle overgrep vokse seg veldig stor. Dette hindrer dem i å søke hjelp og vurdere det som skjedde med dem som et overgrep: 

Jeg var nok for full. Han hørte nok ikke at jeg sa nei. Hun skjønte nok ikke helt hva jeg ville. Jeg glemmer det nok til slutt.  

Vi oppfordrer de som har blitt utsatt om å oppsøke hjelp, enten i skolehelsetjenestene, studenthelsetjenestene eller på et Nok.-senter i nærheten. 

For at hjelpen skal være tilgjengelig for de utsatte trenger vi politikere som prioriterer at denne hjelpen skal finnes i alle kommuner.