Tove R. Martens Foto: Tore Østby

Kritisk til foreslått besøksbidrag

Visit Røros og Østerdalen er positive til prinsippet om besøksbidrag, men sterkt imot forslaget i sin nåværende form. Forslaget rammer reiselivsnæringen ujevnt og har betydelige svakheter. Dette går fram i høringssvar fra Visit Røros og Østerdalen til «Høringsnotat om forslag til lov om besøksbidrag»

Visit Røros og Østerdalen, destinasjonsselskapet for Rørosregionen og Østerdalen, har sendt sitt høringssvar til regjeringens forslag om besøksbidrag. Vårt innspill er basert på en bred medvirkningsprosess med innspill fra våre partnere, kommuner, markedsråd og styre, som er samlet i dette dokumentet.

Selskapet representerer medeiere og medlemmer i kommunene Holtålen, Røros, Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Engerdal, Rendalen, Stor- Elvdal, samt Fünesdalen i Sverige. Reiselivet i vår region består i stor grad av små og mellomstore bedrifter som allerede står overfor betydelige økonomiske utfordringer. Forslaget om besøksbidrag vil ha stor negativ innvirkning på disse aktørene.

Vi er positive til prinsippet om besøksbidrag, men sterkt imot forslaget i sin nåværende form. Forslaget rammer reiselivsnæringen ujevnt og har betydelige svakheter:

  • Manglende helhetlig tilnærming: Forslaget rammer primært kommersielle overnattingssteder og privatutleie, men unnlater å inkludere betydelige deler av reiselivet som bidrar til slitasje og behov for tilrettelegging slik som dagsturister, bobilturisme, villcamping og cruiseturisme. Dette skaper en svært urettferdig byrdefordeling der våre overnattingsbedrifter, som allerede bidrar positivt til lokalsamfunnet i form av sysselsetting og verdiskaping, skal være inndriver på vegne av kommunen. Dette innebærer at overnattingsbedriftene må dekke kostnadene for drift og vedlikehold av fellesgoder som offentlige toaletter, rasteplasser og andre fasiliteter, selv om disse primært benyttes av besøkende som ikke er deres gjester
  • Uklare effekter på fellesgoder: En alvorlig bekymring er mangelen på konkretisering rundt hvordan midlene som samles inn gjennom besøksbidraget, vil bli brukt i praksis. I foreslått ordning stilles det ingen krav til kommunene på dette. Regioner med verdensarv, slik som vår, trenger oppfølging og tiltak for å håndtere utfordringer med økt besøk, men forslaget gir ingen løsninger for hvordan midler fra besøksbidraget skal brukes til slike formål.
  • Redusert konkurranseevne og belastning på lokalt næringsliv: I vår region (Rørosregionen og Østerdalen, kilde SSB) var 83 % av de tilreisende i 2023 nordmenn. I Rørosregionen alene utgjorde norske besøkende hele 92 %. Dette betyr at avgiften først og fremst vil ramme nordmenn, enten de er på ferie, yrkesreise eller besøker familie. En ytterligere avgift på overnatting gjør bedriftene mindre konkurransedyktige i forhold til pris. Dette svekker konkurranseevnen, spesielt i distriktene, hvor det allerede er utfordrende å opprettholde besøkstallene. Samtidig vil en slik avgift legge ytterligere press på lokale bedrifter med små marginer, noe som kan tippe balansen for mange