Peder Angel Lundquist. Foto: Tove Østby

Mobbesaker henlagt

Innlandet politidistrikt har avsluttet etterforskningen rundt omstendighetene rundt dødsfallet til Peder Angel Langen Lundquist og har besluttet å henlegge saken. Begrunnelsen for henleggelsen er bevisets stilling. Innlandet politidistrikt legger vekt på at selvmordet har sammensatte årsaker. En pressemelding om henleggelsen legger vekt på årsaksforhold rundt selvmordet. Politiet i Innlandet synes med dette å legge listen for straff knyttet til mobbing veldig høyt.

Blant forholdene som er anmeldt er det oppfordringer om å ta sitt eget liv, og svært grov sjikane.

– På bakgrunn av funn i etterforskningen mener politiet at det er sammensatte årsaker til at Lundquist tok sitt eget liv, uttaler politiadvokat Anna Vagstad Brunstad.

Under kan du lese hele pressemeldingen fra Innlandet politidistrikt:

Henlegger sak på bevisets stilling

Dato: 06.11.24

Innlandet politidistrikt

Innlandet politidistrikt har etterforsket omstendighetene rundt dødsfallet til Peder Angel Langen Lundquist og har etter en samlet vurdering besluttet å henlegge saken.

– På bakgrunn av funn i etterforskningen mener politiet at det er sammensatte årsaker til at Lundquist tok sitt eget liv, uttaler politiadvokat Anna Vagstad Brunstad.

Lundquist ble 13. februar 2024 funnet død i sitt hjem. Politiet opprettet en undersøkelsessak siden det var et uventet dødsfall, og det ble besluttet obduksjon. Endelig obduksjonsrapport og øvrig etterforskning konkluderer med at årsaken til døden er selvvoldt.

En måned etter avdødes dødsfall mottok politiet en anmeldelse fra foreldrene til avdøde hvor de anmeldte en videregående skole, en russegruppe og et ukjent antall tredjepersoner. Foreldrene mener sønnen blant annet har blitt oppfordret til å ta livet av seg.

Innlandet politidistrikt har etterforsket anmeldelsen mot en russegruppe og et ukjent antall tredjepersoner, men har i dag henlagt saken på bevisets stilling. Politiet har gjennomført vitneavhør og mistenktavhør og blant annet gått gjennom digitale bevis. Et av bevisene er et videoopptak gjort av avdøde kort tid før han døde.

I anmeldelsen fra foreldrene er det referert flere meldinger som skal være sendt til avdøde hvor innholdet er at avdøde ikke fortjener å leve og at han bør ta livet av seg. Etterforskningen har ikke kunnet bringe på det rene når og hvordan dette angivelig skal være sendt. Politiet har ikke klart å finne igjen disse meldingene i de digitale undersøkelsene som er gjort på avdødes digitale enheter.

– Vi kan ikke utelukke at Lundquist har mottatt disse meldingene, men når det ikke er mulig å finne dem, klarer vi heller ikke å finne den eller de som har sendt meldingene eller når de eventuelt er sendt, sier Brunstad.

For å ta ut tiltale i straffesaker må påtalemyndigheten både være overbevist om at mistenkte har gjort det vedkommende er anklaget for, og at bevisene er tilstrekkelig til en domfellelse i retten. For at noen skal kunne dømmes til straff, skal handlingen vedkommende er anklaget for kunne bevises utover enhver rimelig tvil.

– Det har ikke vært rettslig grunnlag for å sikte noen av de mistenkte i saken. For å kunne sikte noen, kreves det sannsynlighetsovervekt for at de har begått den straffbare handlingen. Henleggelseskoden bevisets stilling brukes i saker der man er nære ved å ta ut en tiltale, men også i saker der mistankegrunnlaget er svakt fundert. Når en sak henlegges på bevisets stilling skal den mistenkte anses som uskyldig, sier Brunstad.