I forbindelse med bygging av den nye Hengfonna barnehage / Gåeblie maanagïerte i Røros kommune, er de to lokale kunstnere Per Lysgaard og Christer Tronsmed tildelt kunstoppdrag inne i barnehagen.
Røros kommune har satt ned en kunstkomité i forbindelse med bygging av den nye store barnehagen som nå er i ferd med å reise seg i Vola. Kunstkomiteen består av Nina Broen, Marit Hatli Nysetvoll, Kine Fredriksen, Caroline Oksdøl Søberg, Isak Digre og ledes av kunstkonsulent Ellen Kristine Klemmetvold.
Kunstkomiteen har lagt vekt på at kunsten og utsmykningene i barnehagen skal kunne brukes i det daglige pedagogiske arbeidet. De har vært opptatt av innspill fra de ansatte for å utstyre den nye barnehagen med kunst og utsmykkinger barna kan ha et forhold til. Nå har Christer T. Tronsmed og Per Lysgaard fått oppdraget med å utsmykke allrommene i barnehagen.
Christer T. Tronsmed er en figurativ maler som har vært opptatt av bilder så lenge han kan huske. Som elev av Odd Nerdrum på Island opparbeidet han seg en kompetanse han har bygget videre på gjennom selvstudier. Det er ofte Røros som er det sentrale motivet i bildene til Christer T. Tronsmed. Christer bor og arbeider på Røros og låner for tiden det gamle atelieret til Olav Dille.
Keramiker Per Lysgaard har verksted og utsalgssted i Kjerkgata på Røros. Arbeidene hans er vel kjent både for fastboende og besøkende. Hver sommer er tusenvis av besøkende innom bakgården hans. Lysgaard har tidligere laget utsmykking til blant annet Tveterås skole i Bergen. På Røros kan arbeidene hans sees både i badeanlegget på Røros Hotell, på Øverhagaen bo-, helse- og velferdssendet, og på toalettet på Reiselivets Hus. Per Lysgaard sine utsmykninger gir gjennom spennende former og taktile* overflater et godt grunnlag for inspirasjon til barn. *Taktilt betyr å oppleve gjennom å ta på noe.
Kunstkomitéen ved Hengfonna Barnehage / Gåeblie maanagïerte arbeider i tråd med Røros kommune sine retningslinjer for kunst i det offentlige rom. Hensikten er blant annet å gi innbyggere i Røros kommune mulighet til å oppleve kunst i kommunale bygg, bidra til økt trivsel gjennom opplevelse av kunst, bidra til økt forståelse av kunst og sikre arbeidsoppgaver for profesjonelle kunstnere. Ved kommunale nybygg, tilbygg og større restaureringsprosjekter skal det budsjetteres med 0,5-1,5 % av byggets totale investeringskostnad til kunst. Summen begrenses oppad til 500 000 kroner, og budsjettposten skal dekke alle kostnader forbundet med utsmykningsarbeidet, også utgifter til kunstnerisk konsulenthjelp.