Musikkgruppen «Dzvinha» fra Lviv bruker nasjonalinstrumentet bandura for å formidle ukrainsk kultur. Strengeinstrumentet er et viktig symbol i kampen for frihet og uavhengighet. Musikkgruppen «Dzvinha» Består i dag av 25 kvinner i alderen 18–50 år. Noen er profesjonelle musikere, andre lærere, studenter, tannleger eller leger. Gruppen har de siste 30 årene engasjert seg i sosiale prosjekter for å hjelpe vanskeligstilte barn. De har turnert i Belgia, Tyskland og Polen når de ikke gir konserter i Ukraina. Norgesturneen er deres første besøk i Skandinavia. Nå byr de på ukrainske frigjøringssanger, lyriske og humoristiske folkeviser, men også mer populære klassikere. Også vår egen Edvard Grieg står på repertoaret.

Støttekonsert i Bergstadens Ziir

8. april entrer 25 kvinner i Ukrainas nasjonaldrakter Bergstadens Ziir. De kommer med sin rike kultur, og bruker bandura som sitt våpen for å samle inn penger til livreddende helsehjelp nær fronten. Prosjektet er et samarbeid med Rotary-klubber i Sør-og MidtNorge, og målet er å fullføre finansieringen av 100 mobile akuttklinikker.

Per Ludvig Engesæter og OleJørgen Kjellmark har vært i Ukraina med hjelpesendinger. Foto: Per Annar Holm

Nå inviteres rørosingene til konsert som ikke bare byr på en musikalsk opplevelse, men hvor de som kommer i kjerka bidrar til en vesentlig forskjell i det ukrainske folkets kamp for frihet i sitt eget land. Banduren er unik for Ukraina, og krafta i instrumentet har alltid vært fryktet av russerne.  Josef Stalin forbød instrumentet, og de som bygget eller spilte på det ble sendt til Sibir eller i verste fall drept.

-Helt fra antikken har bandura vært et symbol på den ukrainske sjelefriheten. Den rike klang ligger i folkets gener og er like viktig som språket for vår identitet, sier Olena Chorna, en av musikerne fra Lviv i Vest-Ukraina som nå kommer til Norge.

Betydning av instrumentet i dag 

-Den unike strengelyden har bevart vår ukrainske kultur som et land av krigere og helter. Når vi nå settes på prøvelser gir den oss en kraftig påminnelse om vår styrke, enhet og motstandskraft, sier musiker Chorna.

Det er stort behov for akutklinikker i Ukraina. Foto: Per Annar Holm

Siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022 har Rotary-klubber over hele Norge engasjert seg i «Hjelp til Ukraina». Det er sendt trailere med medisinsk utstyr og nødhjelp, flere enn 500 aggregater for å skaffe strøm til sykehus, barnehager og sykehjem, ambulanser og hjelp ukrainske myndigheter har etterspurt.

Krigen i Ukraina startet allerede for ti år siden med Russlands angrep på Krim.

Helsemyndighetene har spurt Rotary om hjelp til å skaffe mobile akuttklinikker. Disse brukes nær fronten der behovene til enhver tid er størst. Hver klinikk koster 450.000 kroner, og vi håper å kunne bygge så mange som mulig for pengene vi nå får inn på konsertene, sier prosjektleder Tone Kolbenstvedt. Rotary har hittil levert nærmere 50 mobilklinikker, målet er 100 helst innen sommeren.

Dette er boggiehengere med aggregat for lys og strøm, operasjonsbord for kirurgiske inngrep og livbergende førstehjelp. De har hjertestartere, ultralydapparat, og kan også utstyres med tannlegestol om det er behov for inngrep i munnhulen. Sykehus er ikke blitt spart for de russiske angrepene, og Ukrainas helsevesen er hardt rammet etter mer enn ti år med krig.

-Behovene er enorme, og vi vet at dette også er utstyr som det vil være stor bruk for også etter at krigen tar slutt.

Billetter til konserten i Røros selges på nett gjennom Hoopla.no, på Røros Turistkontor og i våpenhuset i kjerka. Vi setter pris på at flest mulig kjøper billett på forhånd ved å bruke QR-koden som står på plakatene våre på nettsiden eller Facebook, så unngår vi kø. Vi håper også at flere bedrifter støtter konserten ved å spandere billetter på ansatte og kunder.

Vertskap er Ukrainere på Røros og Røros Rotaryklubb

Hjelpesending fremme i Ukraina. Foto: Per Annar Holm