På generalforsamling denne uka ble forslaget om å overføre konsesjonskraftrettighetene fra Ren Røros til Røros kommune nedstemt: – Et AS kan bli kjøpt opp eller det kan bli fusjoner i kraftbransjen. Tidene vet vi ikke hvordan vil utvikle seg, og da skulle det bare mangle at konsesjonskrafta blir beholdt lokalt, sier styreleder i A-aksjonærforeningen, Even Erlien.
Styret i Røros A-aksjonærforening har foreslått å overføre konsesjonskraftrettighetene fra Ren Røros til Røros kommune. Saken ble behandlet på selskapets generalforsamling denne uken, og ble nedstemt.
Den 24.04.2023 mottok styret i Ren Røros følgende forslag fra styret i Røros A-aksjonærforening:
Avtalen av 22.06.1976 om overføring av rettighetene til konsesjonskraft fra Røros kommune til Røros Elektrisitetsverk utgår med virkning fra 01.01.2024
Styret innstilte på å avvise forslaget begrunnet med at avvikling ville kreve at samtlige aksjonærer i Ren Røros ga sin tilslutning til vedtaket.
– Vi kan ikke se at det er avtalerettslig grunnlag for at Røros kommune kan kreve at avtalen skal avvikles. Avvikling må derfor skje i henhold til en beslutning i Ren Røros AS. Slike beslutninger vil måtte vurderes i forhold til bestemmelsene i aksjeloven §§ 5–21 og 6–28 om myndighetsmisbruk, hvor det er bestemt at henholdsvis generalforsamlingen og styret ikke må foreta noe «som er egnet til å gi visse aksjeeiere eller andre en urimelig fordel på andre aksjeeieres eller selskapets bekostning. Dette skrev Ren Røros i innkallingen til generalforsamlingen.
Vil at konsesjonskrafta skal beholdes lokalt
Styreleder i A-aksjonærforeningen, Even Erlien visste allerede at det var mye motstand mot forslaget.
– Røros kommune hadde et klart vedtak om at konsesjonskrafta tilhørte kommunen. På tross av juridiske spissfindigheter hadde det vært mulig å gå lenger med å gjennomføre det, og så kan man gå videre og se på hvordan det skal forvaltes, sa Erlien til Rørosnytt etter generalforsamlingen.
Erlien forklarer at det er ganske vanlig at kommuner får noen til å forvalte konsesjonskrafta og får inntekter fra det.
– Så det er ganske eiendommelig at det er vi som A-aksjonærer som må ta initiativ for å reetablere rettferdighet. Det er fordi det er noen av oss som kjenner historien, kjenner konsesjonslovene, og vet hvem det er som var tilkjent konsesjonskraft i utgangspunktet, sier Erlien, og presiserer at den tilkjennes til et lokalsamfunn, og at det best gjøres gjennom kommunen.
– En av grunnene til at vi engasjerer oss er at den stabile strukturen som kommunen er kan bestyre konsesjonskrafta i evig tid. Et AS kan bli kjøpt opp, det kan bli fusjoner i kraftbransjen. Tidene vet vi ikke hvordan vil utvikle seg, og da skulle det bare mangle at vi sier ifra vi som vet hvordan dette er tenkt å fungere, slik at konsesjonskrafta blir beholdt lokalt uansett.
Styret i A-aksjonærforeningen består av styreleder Even Erlien, Henrik Grønn, Marit Ryen, Bjørg Helene Skjerdingstad, Faste Strømmevold, Stein Egil Selboe og Jan Erik Øvergård.