Øverhagaen.

Mange millioner i merforbruk

Helse og omsorgstjenestene i Røros kommune har et samlet merforbruk på cirka 13,9 millioner kroner i 2022. Av dette beløpet er 5 millioner knyttet til koronatiltak, og det kompenseres i finansområdet. Netto avvik i driftsbudsjettet for området er derfor på rundt 8,9 millioner kroner, noe som samsvarer med prognosene fra 2. tertial 2022, skriver Røros kommune i sin årsmelding for 2022.

Hovedårsaken til merforbruket er knyttet til kostnader forbundet med innleie av personell fra bemanningsbyrå for å sikre forsvarlige tjenester. Innleiekostnadene er spesielt høye innen institusjonsbaserte tjenester, men også hjemmebaserte tjenester og legesenteret har måttet benytte seg av vikarbyråtjenester i løpet av året.

– Røros kommune ønsker helst å unngå å bruke innleid personell og har gjort betydelige anstrengelser for å rekruttere fast ansatte til de ledige stillingene, står det i rapporten.

I tillegg har virksomhetene innen helse og omsorg i Røros kommune brukt ressurser på innføringen av Helseplattformen i løpet av 2022. Kostnadene knyttet til dette prosjektet er imidlertid fullt ut kompensert og belastet Sentraladministrasjonens budsjett, i tråd med vedtaket i årsbudsjettet.

Bemanningsproblemene, sammen med høye strømpriser og rentenivå, utgjør de største økonomiske utfordringene Røros kommune har stått overfor i 2022. Disse problemene vil fortsette å påvirke kommunen i 2023, og arbeidet med å sikre tilstrekkelig tilgang på arbeidskraft vil være en viktig del av arbeidet for å oppnå økonomisk stabilitet i fremtiden.

Rekruttering av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere har vært en betydelig utfordring for virksomhetene innen helse og omsorg i 2022. Stillinger har stått ubesatte i flere måneder på grunn av mangel på kvalifiserte søkere. I tillegg har sykefravær og ferieavvikling ført til økt antall udekkede vakter. Prisene på varer har også økt i løpet av 2022, primært på grunn av høye strømpriser, mangel på råvarer og generell prisøkning innen transportsektoren.

Budsjettrammene for virksomhetene innen helse og omsorg er ikke tilstrekkelige for å dekke dagens behov, selv med riktig bemanning på plass. Dette indikerer behovet for en gjennomgang og justering av budsjettprioriteringene for å kunne opprettholde et tilfredsstillende tjenestetilbud i kommunen.