På formannskapsmøtet førstkommende torsdag skal mulighetene for å etablere et nytt folkebad eller folkebasseng opp til behandling. Kostnadene er beregnet til rundt fire millioner kroner i året.
I februar gjorde kommunestyret et vedtak om å inngå en avtale med Verket AS om et forprosjekt for å utrede muligheter for et badeanlegg/opplæringsbasseng. Det skulle bevilges 187.500 kroner for arbeidet, en bevilgning som dekkes over disposisjonsfondet. I arbeidet har det blitt sett på to alternative løsninger.
1. Et regionalt folkebad
2. Et opplæringsbasseng
På torsdagens formannskapsmøtet er kommunedirektørens forslag til vedtak:
1. Mulighetsstudien «Nytt badeanlegg i tilknytning til Verket Røros» tas til orientering.
2. Eventuelt videre prosess vurderes i forbindelse med budsjett- og økonomiplan 2024 – 2027.
Mulighetsstudien:
Forprosjektet har blitt gjennomført av sivilarkitekt Hans Petter Kvikne fra Røros Entreprenør som har utarbeidet mulighetsstudien “Nytt badeanlegg i tilknytning til Verket Røros – en mulighetsstudie, april 2023.” Den ser på begge alternativene og vurderer besøkspotensiale med tilhørende inntekter, program, størrelse, tilskudd, byggekostnader og driftsøkonomi.
I studien anbefaler Kvikne at Verket Røros As og Røros kommune engasjerer en gruppe arkitekter og rådgivere som sammen utarbeider et forprosjekt til et folkebad. Målet for dette forprosjektet skal være å danne grunnlag for beslutning om realisering, eller ikke.
Mulighetsstudien vurderer en rekke andre forhold som vil ha betydning for en endelig vurdering av realisering av et slikt prosjekt. Eksempel på dette er:
– Attraksjonsverdi
– Besøkende fra fastboende og reiseliv
– Billettpriser – Størrelse på anlegget
– Hva det skal inneholde
– Parkering
– Tilskuddsmuligheter
– Inntektsmuligheter
Forprosjektet skisserer opp to mulige løsninger, et folkebad og et opplæringsbasseng. Begge løsninger vil koste Røros kommune cirka fire millioner i året.
Kommunedirektøren påpeker at det er grunn til å påpeke at en økt driftskostnad på det nivået som skisseres vil være meget utfordrende for Røros kommune.
Folkebad
Folkebadet er tenkt å være omkring 1300 m2 og vil bestå av familiebad, bad for mosjon og idrett med 25 meter svømmebasseng og stupeanlegg. en ungdomsavdeling med sklier og stupetårn, helsebad og velværeavdeling og et basseng som på dagtid brukes til svømmeopplæring og på kveldstid til velvære.
Badet vil kunne ha en kapasitet på inntil 250 personer samtidig, og være en attraksjon for fastboende og besøkende på og omkring Røros.
I studien står det at erfaringstall fra Asplan Viak og tilsvarende kommuner som Røros gjør at man mener at 30-35.000 personer vil betale for å besøke badet i løpet av et år.
Basert på erfaringstall er et folkebad kostnadsberegnet til 140 millioner kroner pluss moms. Et slikt anlegg vil i følge studien koste kommunen i underkant av fire millioner kroner i året. Dette forutsetter driftsinntekter på 4,3 millioner, driftskostnader på 2,9 millioner og kapitalkostnader på nesten 5,4 millioner i følge mulighetsstudien.
Artikkelen fortsetter under bildet.


Opplæringsbasseng
Et opplæringsbasseng vil tilfredsstille kravet til svømmeopplæring for elever på skolen, et kroppsøvingstilbud til skoler og barnehager, samt et tilbud til brukergrupper med ulike behov. Det vil i svært liten grad være et fritidstilbud og en attraksjon for fastboende og tilreisende.
Investeringskostnadene for et slikt bad er beregnet til 75 millioner kroner pluss moms. Beregninger viser at et opplæringsbasseng vil koste Røros kommune i overkant av fire millioner kr per år.
Kommunedirektøren påpeker at, som det også står i mulighetsstudien:
– De økonomiske beregningene har betydelige usikkerhetsmomenter. Spesielt er det viktig å peke på at de beregnede besøkstallene er basert på erfaringstall fra andre steder i landet, og ikke en konkrete markedsundersøkelser i og rundt Røros.

