Den har blitt et like fast innslag som appelsinen og kvikk-lunsjen, Påskelabyrinten, på NRK Radio.
Saken ble først publisert i samarbeidsavisa Trøndelagsnytt.
Nå har det gått 36 år siden starten og fortsatt er det Viggo Valle sin umiskjennelige stemme som leder deltakerne og lytterne gjennom geografioppgavene. (saken fortsetter under fakta)
FAKTA PÅSKELABYRINTEN
- Skattejakt på Radio NRK P1/NRK P1+ og TV NRK 1
- Startet som Julelabyrinten i 1986
- Påskelabyrinten fra 1987
- Hadde 1.288.000 lyttere på NRK P1/P1+ i 2022 (kilde NRK)
- Er det lengstlevende programmet med samme programleder i Norsk radiohistorie
Studietur
Det hele begynte tilfeldig med en studietur til Malmø.
-Der hørte Gunnar Uglem og jeg på et rollespillprogram som inspirerte oss. Når vi kom hjem, foreslo vi dette for P2-ledelsen og fikk ja, forteller Viggo Valle.
Han forteller om ei pionertid med mye arbeid bak de første sesongene.
-Programmet lagde vi de første årene på frilansbasis, og det startet med julelabyrinten i 1986, og så ble det både Påskelabyrint og Julelabyrint et par år. Og resten er historie, som man sier.
Viggo har vært programleder i alle år, og Påskelabyrinten er nå det radioprogrammet på norsk radio som har gått lengst med samme programleder.
-Det var jo aldri planen, det har jo bare blitt sånn. Det var jo en hobby til å begynne med. Jeg gjorde det på fritida som frilanser i NRK mens jeg var tekniker i andre programmer og produksjoner. (saken fortsetter under bildet)
Leksikon i pulk
Da den første Påskelabyrinten skulle lages i 1987, dro Viggo og medprogramleder Gunnar Uglem til fjells.
-Da tok vi med oss et 20-binds leksikon i en pulk og gikk på ski til hytta som foreldrene til Gunnar hadde oppi Stuggudalen. Der var vi ei helg og laga samtlige oppgaver den første Påskelabyrinten, forteller Viggo.
Programmet ble raskt en suksess og med årene en tradisjon både for de i hytter på fjellet, og i resten av landet.
-Ja og det tenker jeg mye på om dagen. Jeg har ett år igjen i NRK før jeg fyller 70 år og blir pensjonist. Hva skjer med Påskelabyrinten når jeg blir oppsagt etter påska 2024? For der er det likt for alle, ingen får være ansatt utover fylte 70 år, forteller han og blir litt stille et lite sekund, før han fortsetter:
-Jeg har gått mange runder med meg sjøl om dette. Hva svarer jeg hvis jeg får tilbud om frilansjobb i NRK etter fylte 70 år? Da vil jo ringen på mange måter være sluttet.
-Jeg er litt usikker på om jeg vil bruke pensjonisttilværelsen min på det. Nå har jeg laget ca 2.600 oppgaver, det er nok.
Nye tider krever nye grep
Den teknologiske verden har forandret seg i rekordfart siden siste del av 1980-tallet. Nå har alle tilgang til nettet og det er gode søkemotorer som kan hjelpe lytterne til å finne riktig svar på oppgavene.
-Det har jo tendens til å bli et usjarmerende radioprogram når folk sitter og trykker på et tastatur og ikke hører hva jeg sier, men bare er opptatt med å google, og faktisk ikke hører at de får hjelp.
-Så vi har kommet fram til noen «kjøreregler» og har gjort tre grep, forteller Viggo.
-For det første er vi blitt flinkere til å instruere deltakerne om at de er medvirkende i et radioprogram og at de ikke er der bare for sin egen del. De må faktisk spille på lag med meg som programleder, forteller Viggo Valle.
Han forteller at de gjerne må bruke hjelpemidler og ha et apparat rundt seg, men ikke bruk tastatur, for vi ønsker å lage et sjarmerende radioprogram.
-Nummer to er at de nå får kortere betenkningstid.
Det tredje grepet vi har gjort er å forsøke å lage spørsmål som ikke kan googles.
-Det viktigste er nok at de som blir med på lufta, lytter til programlederen, da vil de få mange hint og mange ledetråder. (saken fortsetter under bildet)
Det går mye i quiz
Viggo Valle lager ikke quiz bare til påske. Han får stadig vekk flere henvendelser fra forskjellig hold.
-Ja jeg får mange henvendelser, noe jeg synes er hyggelig og så fremt jeg har tid og mulighet stiller jeg opp, forteller han.
-Jeg noterer hele tiden ideer til spørsmål og oppgaver. Da bruker jeg mobilen flittig og samler notatene der. Så starter jeg å jobbe med årets sesong i januar. Da har jeg permisjon fra jobben som programleder i P1+ og kan jobbe på heltid med Påskelabyrinten.
-Det handler om at da kan jeg gå inn i denne kreative bobla, og da vet alle som driver med kreativt arbeid hva jeg snakker om. Da er det veldig greit å holde på med det, og bare det, sier han.
-Og så er jeg så heldig at jeg har fått gjennomslag for å jobbe fra hjemmekontor med dette og sitter da i «hula» mi på Stjørdal, alene og bare konsentrerer meg om Påskelabyrinten.
-Da hender det rett som det er kona mi, Lillian, ringer og lurer på om jeg har tenkt å spise middag, ler han. Da kan klokka ha blitt 19 på kvelden.
-Det er herlig å kunne jobbe sånn, sier han.
-Den ene ideen tar den andre og plutselig har jeg laget 10 oppgaver på en dag.
I de siste tjue årene har det blitt en tradisjon at det er noen andre enn Viggo som leser inn noen av oppgavene.
-Da finner jeg først ut at den eller den personen kan jeg tenke meg skal være med i Påskelabyrinten. Så lager jeg en oppgave som passer til vedkommende, og så hender det til og med at noen spør om å få bidra. (saken fortsetter under bildet)
Blir snart pensjonist
Viggo har som sagt laget 2600 oppgaver til Påskelabyrinten. Snart går han over i pensjonistenes rekker og grubler på om han skal fortsette med Norges mest hørte radioprogram.
-Fram til nå har jeg gledet meg til påske hvert år, men jeg kjenner på at jeg har laget alle de 2.600 oppgavene. Så jeg har tenkt på at det kunne vært deilig å slippe dette presset. Jeg konkurrerer ikke med noen andre enn meg selv.
-Presset ligger hos meg selv i at jeg må prestere bedre i år enn forrige år, og det presset føler jeg at det kan bli deilig å slippe.
-Et nytt element er at Påskelabyrinten fra i fjor også ble et TV-program. Det førte til mye mer oppmerksomhet, men også til å jobbe på en annen måte.
-For meg så er TV mer arbeid og heft, enn glede. Det høres litt blasert ut, men det er så mye mer å forholde seg til som sminke, klær.
-Heldig vis er kona mi mye mer stilsikker enn jeg så det går greit, men du skal se i riktig retning, og skal du klø deg bak øret, ikke begynn på nesen.
-Et annet moment er at radio skaper illusjoner og bilder hos de som hører på. Vi har jo skapt en illusjon av at Sven Nyhus sitter i kroken og kommer fram og spiller Kari Pers Polska. Korrespondentene hjelper deg hjem hvis du tipper feil. Hvordan skal vi gjøre det på TV?
Oppsummert blir det i år den 36. sesongen av Påskelabyrinten fra og med 3.april, og skal vi tro Viggo Valle blir det en 37. sesong også.
-Ja det ser sånn ut, men etterpå fyller jeg 70 år og da får jeg ikke jobbe i NRK lengre, annet enn som frilanser.
-Så får tiden vise. Jeg har så mye å holde på med på fritida så kjedelig blir det ikke og pendlinga fra Stjørdal kan jeg godt tenke meg å være for uten, sier stemmen fra Påskelabyrinten på NRK-radio.