I påsken leser forfatteren Gard Erik Sandbakken Samuel Beckett ved siden av å skrive på sin kommende roman. Som påskelesning anbefaler han alt fra klassiske krim-mysterier til litterære kjemper.
Forfatterkarrieren startet Sandbakken med krimnoveller til ukeblader, og som romanforfatter debutterte han i 1992 med spenningsromanen “Kalde skudd”. Siden har han skrevet en rekke romaner.
– Hvis man skal lese en av dine bøker i påsken, hvilken ville du anbefalt?
– Hvis folk vil ha en realistisk orientert og sterk påskekrim så bør du lese “Den russiske spion” først, anbefaler Gard Erik og sier at han til og med tror at boka er på mammutsalg for tiden.
“Den russiske spion” er den tredje boken om skarpskytteren Snorre Hartmann, og denne gangen blir han tilbakekalt fra arbeidet som etterretningsagent ved den norske ambassaden i Kiev for å bidra til avsløringen av en russisk spion plassert høyt i det norske statsapparatet.
– Hvilke andre bøker vil du anbefale som påskelesning?
– Når det gjelder krim så er det ganske stor variasjon i sjangeren, alt fra bestialsk krim til de gamle klassiske krim-mysteriene av Agatha Christie og Sherlock Holmes, som jeg synes er kjempemorsomme, sier Sandbakken, – også har du da den delen av krimmen som kommer fra Skandinavia i særdeleshet. Vi har vært store på krim lenge, og har sjangeren Nordisk noir som er verdt å sjekke ut.
Krim som samfunnskommentar
Sandbakken anbefaler også kriminalromanene om politietterforskeren Martin Beck, skrevet av forfatterekteparet Sjöwall & Wahlöö, som skrev ti romaner sammen.
– Det er strålende romaner, kjempegodt skrevet, de er korte og de er samfunnsorienterte, sier Gard Erik, og tilføyer, – Det var noe av det nye på den tiden, at kriminalromaner ble brukt til å illustrere skjevheter i samfunnet, sier Gard Erik og forklarer at han prøver å gjøre det samme i sitt eget forfatterskap. Thriller-sjangeren, forklarer han, bruker han til å se på korrupsjon og til å forsøke å avkle en verden som har mer kriminalitet enn man tenker på til vanlig.
Ikke et land for gamle menn
På spørsmål om han identifiserer seg med forfatterne innen den litterære retningen naturalismen – forfattere som i kjølevannet av Darwins oppdagelser i “Artenes opprinnelse” forsøkte å portrettere de mørkere og mer dyriske sidene ved mennesker – svarer Gard Erik bekreftende, og forklarer at noe av det beste han har lest er “Ikke et land for gamle menn” av Cormac McCarthy.
– Jeg har lest McCarthy med stor glede, og “Ikke et land for gamle menn” må vel være den beste lesningen jeg har hatt på 30 år. Når jeg fikk den i hånda holdt jeg på å dø. Og når filmen kom så var den pinadø like bra den og, og det har jeg aldri opplevd, fastslår Sandbakken.
Gard Erik vil også slå et slag for “Morderen i meg” av Jim Thompson.
– Den er kort, og det er noe av det beste som noengang er skrevet i sjangeren. Den anbefaler jeg virkelig sier Gard Erik.