erling sven busch.

Vil ha “luftbårne” feiere

Erling Sven Busch ber i en interpellasjon til kommunestyret 23. mars om å vurdere utvidet feiing med lift. Pålegg om stige og arbeidsplattform på gamle hus kan være kostbart, og kan minne om bukken og havresekken, skriver Busch.

Offentlig feiervesen ble i hovedsak etablert i Norge omkring forrige århundreskifte. Men lenge før den tid var skorsteinsfeieren et etablert fag i større byer. Det var og er frykt for brann i gammel trehusbebyggelse. På Røros gjennomføres feiing ved hjelp av lift i Kjerkgata, Bergmannsgata og deler av Flanderborg, skriver Busch.

Men det er slettes ikke alle som nyter godt av denne tjenesten, og resultatet kan bli kostnart, spesielt med gammelt skifertak. Skjerpa sikkerhetskrav betyr dermed at mange får pålegg om etablering av bedre stigeløsninger og bygging av arbeidsplattform ved pipene

– Jeg er blitt fortalt at bygging av plattformene er søknadspliktig. Det innebærer at èn kommunal etat gir pålegg om utbedring. En annen kommunal etat behandler søknaden og krever et gebyr på ca. 9000 kroner, praktisk talt for å åpne konvolutten. Det minner litt om bukken og havresekken. I tillegg kommer byggekostnader som kan ligge et sted mellom 10 000 og 30 000 kroner, skriver Busch i sin interpellasjon.

Han spør videre om Røros kommune kan etablere feiing fra lift som en standardløsning for alle eiendommer i vernesonen, og om dette ikke kan etableres av administrasjonen ber Busch ordføreren om å sørge for at spørsmålet kan bringes opp for kommunestyret.