Torsdag ble det opprettet en prosjektgruppe som skal jobbe for Norsk Pressemuseum på Røros.
– All honnør til de som tar vare på trykkeriteknisk utstyr, slik Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner også bidrar til her på Røros, men et pressemuseum er ikke komplett før også den redaksjonelle historien ivaretas. Det vil vi gjøre noe med, sier Jan Erik Øvergård i en pressemelding. Som den siste journalist som arbeidet i avishuset ved Hyttelva, fram til 1975, og nå som leder i Venneforeningen, har han vært med og tatt et initiativ til ei prosjektgruppe som skal arbeide for et Norsk Pressemuseum på Røros.
Prosjektgruppa ble konstituert torsdag. Redaktør Trond Degnes skal sammen med Øvergård være utøvende ledelse for gruppa, og det er ingen tilfeldighet at utgangspunktet og det første møtet til gruppa ble holdt i det som en gang var Fjell-Ljoms redaksjonslokale. Dette er eneste bevarte komplette førdigitale avishus ikke bare her til lands, men langt på vei i hele Europa.
– Vi har ønsket å gå bredt ut og få med oss viktige bidragsytere, sier Øvergård. – Det har tatt litt tid å få gruppa på plass, men nå er vi etablert og kan begynne å arbeide konstruktivt med prosjektet. Ordfører Isak Veierud Busch er med, likeledes er mediekonsernene Amedia og Polaris representert ved henholdsvis redaktør Guri Jortveit i Arbeidets Rett og pensjonert trykkeribestyrer Steinar Bakken fra Polaris Media. Knut Wolden er leder for Røros Museums- og historielag og også nestleder for stiftelsen Rørosmuseet som eier avishuset ved Hyttelva. Fra Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner deltar redaktør Trond Degnes og Jens Hystad, i tillegg til styreleder Øvergård.
AKTIV DUGNADSUKE
Venneforeningen har hatt en aktiv dugnadsuke i avishuset, som avrundes med årsmøte fredag. Et viktig element i foreningens arbeide har vært å trekke nye miljøer og yngre krefter inn i arbeidet med å ta vare på det gamle produksjonsutstyret. I år er det derfor studenter og lærere fra Kunsthøgskolen i Oslo som står for innhold og utforming av museumsavisa Fjeld-Ljom. Den vil ikke ligne på noen av de foregående avisene.
– Det er slik vi ønsker det skal være, sier Øvergård. – Vi som er så gamle at vi husker da vi laget avis i bly på 1970-tallet, trenger innspill og hjelp fra yngre krefter. I første omgang gjelder dette den tekniske siden, der vi opplever at kunststudentene og lærerne deres kommer inn med helt nye tanker og måter å bruke det gamle utstyret på. I neste omgang håper og tror vi at dette skal smitte over på det nye prosjektet vårt som handler mer om den redaksjonelle siden, innholdet, utøvelsen av ytringsfriheten – før og nå.
ARVEN ETTER JOHN SOLHEIM
– Men hva regner dere med å oppnå med å danne et prosjekt under navnet «Norsk Pressemuseum»?
– Du kan si at vi vil ta opp arven etter John Solheim som vi på mange måter skal takke for at Fjeld-Ljom ble reddet som museum. Han drev i sin tid Norsk Pressmuseum, som opphørte med ham. Vi synes det er på tide at vi tar opp igjen den tråden som han tok initiativ til. Vi hadde for femti år siden kanskje hundre avishus som Fjeld-Ljom i Norge, nå er det bare dette ene igjen, som kan vise produksjonsgangen fra journalist, med manus og bilder fra mørkerommet, via settemaskin og ombrekking, til trykking. I et hus som står som det var for omtrent femti år siden.
– Fjeld-Ljom er omtrent like unikt som avishus som det Røros er som bergstad, sier Øvergård med et smil.
Billedtekst:
Prosjektgruppa samlet foran Fjeld-Ljom. Fra venstre: Guri Jortveit, Arbeidets Rett, redaktør Trond Degnes, Jens Hystad, nestleder i Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner, Steinar Bakken, Polaris Media, Knut Wolden, leder i Røros Museums- og historielag, ordfører Isak V. Busch og Jan Erik Øvergård, leder for Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner. Foto: Ragnar Løkken.