Trøndelag best på lokal foredling av mjølk

Bønder i Trøndelag leverte i fjor 18.160 tonn storfekjøtt, 22805 tonn svinekjøtt, 303.275.483 liter mjølk til varemottak  i 2022. Vi er suverent best på lokal foredling av mjølk. Les mer og se hvor vi ender i forhold til andre norske fylker.

Statistikken viser hvor mye korn, melk og kjøtt norske bønder har levert til varemottakere i landbruket. Varemottakere er kornmottak, møller, meieri, slakteri og ullstasjoner.

Trønderne leverte altså 18.160 tonn storfekjøtt, 22.805 tonn svinekjøtt, 2.394 tonn småfe, 32.089 tonn kylling og 36 tonn annet fjørfe. Bare Innlandet leverte mer storfekjøtt med 20.086 tonn, mens Rogaland (37.534 tonn) og Innlandet (30.087 tonn) leverte mer svinekjøtt enn Trøndelag. De samme to fylkene leverte også mer småfe.

303.275.483 liter konvensjonell kumjølk ble levert til mottakene i fjor i Trøndelag, noe som er på Norgestoppen, Innlandet ender på andreplass med 237.712.860 liter. 16.366.686 liter økologisk kumjølk ble levert i Trøndelag i fjor, noe som også er solid foran andreplassen på 11.995.426 liter.

Geitemjølk er vi en miniatyr på, med 207.031 liter, mens Troms og Finnmark leverte 4.454.303 liter. 1.045.277 liter kumjølk ble lokalt foredlet i Trøndelag i fjor, noe som er langt foran Agder på andreplass med 746.210 liter.

Når det kommer til korn er vi en ekte lilleputt med 4.543 tonn hvete og 13.800 tonn havre. Milevis bak Viken 162.142 tonn hvete og 167.300 tonn hvete. Når vi ser på bygg er vi derimot på tredjeplass med 153.085 tonn, med Viken sine 216.487 tonn på førsteplass.