Nordmenn er kanskje ikke så bærekraftige som vi liker å tro. En ny undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at vi blant annet handler langt mindre lokal og økologisk mat enn andre europeere. Over halvparten av oss kjøper aldri økologisk mat.
Undersøkelsen er gjort med 15.000 deltagere fra Norge og seks andre land. Forskere fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO har deltatt i dette store europeiske prosjektet om matkultur og forbruksvaner.
Norge skiller seg gjennomgående ut. Vi scorer lavest på mange praksiser som har med bærekraft og økologisk mat. Vi spiser sjeldnere økologisk mat enn i de andre europeiske landene, og vi kjøper heller ikke økologisk like ofte. Over halvparten av oss handler aldri økologisk.
På ett område er vi flinkere enn våre europeiske naboer. Vi tar vare på restene våre i større grad enn de andre. Vi er også best på å spise fisk og grønnsaker, og over halvparten av oss spiser fisk to til tre ganger per uke. Det er mest i Europa.
Vi har også et høyt kjøttforbruk, men det er i frekvens og ikke i mengde. Forskerne tror det kalde klimaet vårt kan ha noe med resultatene å gjøre. Undersøkelsen ble gjennomført i mai måned, etter en lang vintersesong, med mindre tilgang på ferske sesongvarer.
Undersøkelsen viser også at kvinner er flinkest til å spise frukt og grønt, og at eldre spiser med frukt og grønt enn de yngre, som på sin side spiser mer kjøtt. Under en prosent regner seg som veganere, mens i underkant av tre prosent regner seg som vegetarianere.
Undersøkelsen er en del av det europeiske prosjektet FOOdIVERSE, som undersøker hvordan et mangfold i kosthold og matdistribusjon kan bidra til mer bærekraftige og økologiske matsystemer.
Kilde: Gunnar Vittersø mfl.: Diversity in food culture and consumption patterns. Survey results from seven European countries. Consumption Research Norway (SIFO), OsloMet, 2022.