Lucie Engmann og Kari Jæger. Foto: Svend Agne Strømmevold

Skriver masteroppgave om Femundløpet

Med over 30 år lang historie, sju involverte kommuner og cirka 180 hundekjørere fra 14 nasjoner, er Femundløpet regionens største idrettsarrangement. Nå foretas det en ringvirkningsanalyse for å kartlegge løpets betydning for regionen.

Ringvirkningsanalysen starter nå opp med en feltstudie som gjøres under årets løp, av masterstudent fra Universitetet i Tromsø, Lucie Engmann, veiledet av Kari Jæger ved institutt for reiseliv og nordlige studier, UiT Alta. Engmann er fra Tyskland, men bestemte seg for å ta masteren i reiselivsledelse på UiT. 

Jæger er selv en erfaren hundekjører, og har god kjennskap til sporten gjennom å ha arbeidet med Finnmarksløpet.  

Engmann har en bachelorgrad i reiselivsledelse, og arbeidet med Femundløpet skal leveres som masteroppgave våren 2024.

Alltid vært nysgjerrig på Røros
Engmann hadde allerede bestemt seg for å skrive om et arrangement i Norge, og fikk høre fra Jæger at det kunne være interessant å skrive masteren om Femundløpet. 

– Dessuten har jeg alltid vært nysgjerrig på Røros, så da ble det en perfekt match for meg, sier Lucie.

Arbeidet på masteroppgaven begynner under årets løp.

– I utgangspunktet tenkte vi å skrive om lokalsamfunnet på Røros, men nå har fokuset gått mer over på hundekjørerne, og hvorfor de har valgt å komme akkurat til Røros, sier Lucie.

Vil bidra til å utvikle løpet
Lucie er nå i gang med forarbeidet, og sier at hun kommer til å jobbe intenst med den i cirka sju måneder. I arbeidet forsøker hun på kartlegge hvilke meninger og hvilken verdi løpet har for kjørerne og lokalsamfunnet.

– Arrangementet kunne ikke skjedd om det ikke var for hundekjørerne, publikum og folket rundt, og det er grunnlaget for løpet. Jeg forsøker å finne den større meningen bak løpet, og vi vil bidra til å forbedre og utvikle hele løpet, og området rundt, sier Lucie.

Jæger har selv jobbet mange år med arrangementer, festivaler og reiseliv.

– Det vi prøver å identifisere er nettopp hvordan Femundløpet er forankret lokalt, hva betyr verdiene for Femundløpet. Hvorfor er man frivillig i løpet, hvilke verdier tilfører løpet Røros eller Tynset, sier Jæger.

Det er første gangen at Lucie er på Røros.

– Jeg liker det veldig godt. Jeg synes det er så fint med den gamle trehusbebyggelsen. Jeg kjenner allerede til Røros fra «Jul i Blåfjell» og “Hjem til jul”, og det er rett og slett så koselig her, sier Lucie.