Vi har snakket med statssekretær Karl Kristian Bekeng fra Helse- og omsorgsdepartementet om innføringen av Helseplattformen.
Før jul ble Rørosnytt kontaktet av ansatte på Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter. De ansatte fortalte at med innføringen av Helseplattformen fikk en arbeidshverdag preget av stress, bekymring og manglende ressurser til å lære seg det nye systemet.
Vi fortalte Bekeng om ansatte ved helseinstitusjoner som ikke tør å uttale seg om problemer med Helseplattformen, og om at flere ansatte har vært bekymret for om det å gå ut i pressen kan være oppsigelsesgrunn.
– Hva tenker du om den frykten som er blant helsearbeidere på gulvet i sånne situasjoner? Er det ikke en leders, eller kommunens ansvar å sørge for at de ansatte ikke må lide unødvendig press?
– Jeg kjenner ikke situasjonen på hver enkelt institusjon i landets kommuner. På generelt grunnlag så mener jeg alle ansatte skal ha et godt og trygt arbeidsmiljø, der man har mulighet til, og ikke skal frykte, å varsle om kritikkverdige forhold, skriver Bekeng.
– Hvis andre kommuner i Trøndelag velger å ikke bruke Helseplattformen, vil det fortsatt være en god løsning for Røros kommune? og vil det ikke hindre god kommunikasjon med sykehus i kommuner hvor det ikke er innført?
– Kommunene har plikt til å ta i bruk nasjonale e-helseløsninger som bidrar til god digital samhandling i helsevesenet, skriver Bekeng.
– Helseplattformen skal gi mer sømløse overganger mellom nivåene i helsetjenesten, og bidra til å styrke pasienters mulighet til å ta aktiv del i egen behandling. Dette er helt i tråd med regjeringens politikk. Vi ønsker at det viktige arbeidet i Helse Midt-Norge skal lykkes. Det vil gjøre hverdagen bedre for både pasienter og helsepersonell, skriver Bekeng.
Bekeng forteller at Helse Midt-Norge har vedtatt at alle sykehusene i regionen skal ta Helseplattformen i bruk, men at innføringen i Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal har blitt utsatt som følge av situasjonen ved St. Olavs hospital.
– Det er planlagt at 12 nye kommuner skal ta Helseplattformen i bruk i 2023, skriver Bekeng.
– Kommunenes behov for bedre journalløsninger er godt dokumentert, men kommunene må selv bestemme om dette behovet skal løses gjennom Helseplattformen eller på andre måter. Historien har vist at når den enkelte kommune skal løse dette alene, så ender man opp med forskjellige systemer som kommuniserer dårlig med hverandre. Det gir redusert pasientsikkerhet og lite effektive arbeidsprosesser, avslutter Bekeng.