I det siste året har bildegeneratorer med kunstig intelligens blitt et mer og mer populært verktøy for å lage kunst. Bildene lages ved at programmet fores med stikkord som ved hjelp av informasjonsteknologi skaper et bilde basert på det du skriver inn.
Kunst og teknologi går hånd i hånd i fremtiden. I en verden hvor teknologi utvikler seg raskt er det ikke overraskende at kunstneriske uttrykk også begynner å utforske mulighetene som kunstig intelligens gir. En lokal kunstner, Oliver Korssjøen, har brukt A.I i sine kunstverk for å skape unike og interessante verk.
Teksten du nå har lest er ikke skrevet av en journalist, men er generert av en kunstig intelligens/A.I. Teksten er produsert av programvaren ChatGPT, som har blitt instruert til å skrive en artikkel om bruk av kunstig intelligens til å skape kunst. Det du leste over var et utdrag av teksten som ble generert.
Mellom kunst og teknologi
Man har sett flere og flere eksempler i den senere tid, og det har blitt vanlig å se motiver av for eksempel Elon Musk med ansiktet til Greta Tunberg som har blitt laget av den kunstige intelligensen. Med generatorer som DALL-E og MidJourney kan man nå enkelt produsere kunst selv.
Alt du trenger å gjøre er å skrive inn en beskrivelse av det du vil at maskinen skal produsere. Bildene som skapes er generert med utgangspunkt i en database over bilder og visuelle uttrykk som kombinerer seg og blir til nye kunstverk.
Vi har snakket med to personer som har prøvd og utforsket denne teknologien, og hørt med dem om hvilke erfaringer de har gjort seg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vanskelig med minimalistisk kunst
Den lokale kunstneren Oliver Korssjøen har brukt kunstig intelligens i kunstsammenheng i over et år, og har utforsket mulighetene teknologien gir. Korssjøen har i hovedsak brukt programmene Midjourney og ChatGPT. Midjourney genererer bilder mens ChatGPT lager tekst. Midjourney har nå vært den mest populære bildegeneratoren en stund.
– Det de har gjort er å trene opp en algoritme til å forstå språk, og som kan knytte mønster og visuelle uttrykk til ord du mater den med, forklarer Korssjøen.
Oliver forteller at så langt er den kunstige intelligensen ikke så god på å lage minimalistiske bilder, og at han tror det kan komme en trend med minimalistisk kunst som reaksjon til kunsten som lages av kunstig intelligens.
– Enn så lenge så ser det ut som at minimalisme er noe som levende kunstnere klarer bedre, sier Korssjøen.
– Hva får du ut av å benytte deg av kunstig intelligens i kunsten din?
– Det mest umiddelbare er at det hjelper deg med å komme over det stadiet hvor du bare sitter og stirrer på et blankt ark, sier Korssjøen.
Tilbake til det tradisjonelle
Korssjøen forklarer at den kunstige intelligensen har en tendens til å lage ting litt for perfekte, for eksempel med ansikter uten skavanker. Nå som AI-kunst gjør sitt inntog, har Korssjøen til tross for sin aktive interesse for AI-generert kunst, gått mer tilbake til mer tradisjonelle uttrykksformer.
– Parallelt med utviklingen av kunstig intelligens og AI-kunst, har jeg fått en økt interesse for å jobbe fysisk, med mer tradisjonelle kunstneriske teknikker, sier Oliver.
Korssjøen vil fortsette å bruke AI til kunst, og sier at han har veldig trua på at det ikke er noe iboende godt eller ondt i teknologien. I sine egne bilder kombinerer han ofte kunst som han lager selv med kunstig intelligens.
– AI-kunst er imponerende, og det fått mye oppmerksomhet, fordi vi lenge har tenkt at kunsten er så unikt menneskelig, at det kan aldri en datamaskin gjøre, sier Oliver.
Her kan du lese mer om kunstneren Oliver Korssjøen.
Ble et monster
Produktutvikler Nina Maaø-Ruden har brukt AI-kunst for å forsøke å finne motiver hun kan bruke som illustrasjoner på produkter hun har utviklet. Senest nå har hun forsøkt å finne motiv til en påskeboks som snart vil komme til salg.
Nina har ikke holdt på mye med AI-kunst, men har snust litt borti den nye teknologien.
– Faktisk så var jeg ikke så opplyst om det før min manager og samarbeidspartner sa at vi ikke trengte å bestille en illustrasjon da jeg var på utkikk etter en illustrasjon til et produkt. Vi kan jo bare lage det selv, sa han. Jeg kan ikke å tegne, så jeg skjønte ikke hva han mente, og da fortalte han meg om AI-kunst. Han spurte meg hvilket motiv jeg kunne tenke meg å se. Da sa jeg hva jeg ville se, og han skrev inn noen ord, og etter noen sekunder så – poff- kom det opp et bilde. Da skjønte jeg at det her faktisk er kunstig intelligens, sier Nina.
Nina forklarer at det var en bratt læringskurve i starten, og at hun fikk noen litt overraskende resultater, spesielt da hun forsøkte å skape et påskemotiv,
– Men da kombinerte maskinen en kanin og en kylling i ett monster, og det så helt jævlig ut, sier Nina.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Nå kan plutselig alle bli kunstnere, og noen vil nok bli helt rå på det her, og skape helt magiske bilder, sier Nina, – Det er ikke dermed sagt at det er enkelt å få til, for det blir ikke bra av seg selv, og man må bruke litt tid for å finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer.
Eksempler på AI-kunst: