Stein Petter Haugen (Sp) foreslo flytte middagsproduksjonen til beboerne på Øverhagaen fra Røros Sykehus til kjøkkenet på Øverhagaen, men ble nedstemt i kommunestyret.
– Vi kan alle tenke oss hva lukt av nylaget middag gjør med appetitten og trivselen hos våre eldre og pleietrengende. Vi vet også at mange eldre i Norge sliter med underernæring og det med matlukt vil kunne være en faktor for å øke matlysten til de eldre, sa Haugen i sin interpellasjon.
På kommunestyremøtet 15.12 stilte Stein Petter Haugen følgende spørsmål til kommunestyret.
1 Er det mulig og flytte middagsproduksjonen til beboerne fra Røros Sykehus ned til kjøkkenet på Øverhagaen?
2 Hva vil dette koste Røros Kommune?
3 Er dette mulig å få til uten at det går utover avtalen med St Olavs i anbudet.
Deretter fremmet Haugen følgende forslag.
Røros kommunestyre ber om å få en sak tilbake fra administrasjonen med kostnadsoversikt og om dette kan gjennomføres i tråd med anbudet. Saken legges frem for kommunestyret i løpet av våren 2023.»
Forslaget til vedtak falt mot to stemmer.
Ordfører Isak V. Busch sitt svar på de konkrete spørsmålene var som følger:
1 Er det mulig og flytte middagsproduksjonen til beboerne fra Røros Sykehus ned til kjøkkenet på Øverhagaen?
– Det er ikke mulig slik kjøkkenet på Øverhagaen er utformet i dag. Kjøkkenet er i all hovedsak et anretningskjøkken og må oppgraderes/ utvides vesentlig om en skal ha middagsproduksjon der. Det er et stort ønske om å skape puls og aktivitet i huset rundt kafeområdet, noe som var bakgrunnen for kafédriften. Det er også viktig å presisere at det ikke er en «ansattekantine», men en enkel kafé for alle som til enhver tid befinner seg på huset.
Vi kan alle tenke oss hva lukt av nylaget middag gjør med appetitten og trivselen hos våre eldre og pleietrengende. Det er lett å se for seg. Men middagsproduksjon på kjøkkenet på Øverhagaen vil ikke ha denne effekten. God ventilasjon i et nytt bygg hindrer at middagslukt spres rundt på huset. På en annen side har alle avdelinger kjøkken, der det er mulig å varme opp mat ved behov. Der er man nærmere pasientene, som vil få en bedre nærhet til mat og lukt når en benytter seg av de mulighetene.
2 Hva vil dette koste Røros Kommune?
Det er veldig vanskelig å anslå, men det er grunn til å tro at det dreier seg om betydelige kostnader, siden det innebærer en omfattende ombygging.
3 Er dette mulig å få til uten at det går utover avtalen med St Olavs i anbudet.
Avtalen med St. Olavs inneholder flere momenter. I tillegg til rene matleveranser regulerer den samarbeid mellom kommunen og sykehuset i arbeidet med å bygge enda bedre kompetanse rundt bruk av mat, måltider og ernæring som en del av pleie- og omsorgstilbudet. Altså hvordan mat, hva maten består av, og serveringen av maten kan gi bedre livskvalitet og utbytte av tjenester for brukerne av pleie- og omsorgstjenester.
I tillegg kommer produksjon, distribusjon og servering/salg av måltider. Avtalen er fleksibel, men samtidig sier den noe om at produksjonen hovedsakelig skjer på St. Olavs med dertil ressurser knyttet opp mot dette. Skal en flytte middagsproduksjonen til Øverhagaen må dette drøftes på nytt i henhold til avtale, da dette vil være utenfor avtalen slik den er i dag.