Aud Selboe og Berit Sevatdal. Foto: Svend Agne Strømmevold

Inviterer til åpent folkemøte med frivilligheten og Robert Mood

Folkeakademiet Røros inviterer til folkemøtet Frivillighetens dilemmaer i Storstuggu på FN-dagen mandag 24. oktober.

For anledningen kommer tidligere generalmajor i den norske hæren, Robert Mood, for å holde foredraget  «Frivillighetens dilemmaer – Hvordan opprettholde dugnadsånden?». Arrangementet skjer i forbindelse med Frivillighetens år.

I tillegg skal Os mannskor underholde.

Dilemmaer med frivilligheten

Styreleder i folkeakademiet, Aud Selboe, og styremedlem Berit Sevatdal fra Frivilligsentralen, forklarer at etter pandemien er det ekstra viktig å fokusere på frivilligheten.

– Det er på FN-dagen, og det er et åpent folkemøte, og vi mener at Robert Mood har god bakgrunn for å snakke om alle vanskeligheter som oppstår i forbindelse med frivillig arbeid, sier Selboe, som forteller at Mood vil drøfte dilemmaer og utfordringer med frivillighet og dugnadsarbeid.

Kulturen avhengig av dugnad

Til folkemøtet har Folkeakademiet invitert lokale lag og foreninger. I tillegg kommer generalsekretæren for Folkeakademiet og styrelederen i landsstyret. 

– Hvis vi tenker på de store kulturarrangementene vi har på Røros, og hvor avhengig vi er av frivillighetsgjengen som stiller opp og bærer, lemper, rydder, snekrer, ordner, doner og selger billetter og så videre. Det er en enorm jobb, og da er spørsmålet hvordan vi skal klare å ta vare på dem og bevare gløden og lysten til å bidra, for det virker som den er litt synkende, i hvert fall på landsbasis, sier Selboe.

– Vi merker også at det er vanskeligere å få med folk etter pandemien, sier Berit, – og det er en utfordring å få dem på banen igjen. Nå har vi ikke fått lov et par år, og da har folk på en måte meldt seg litt ut. 

Litt av meningen med møtet er å drøfte og ha synspunkt på hvordan å ivareta dugnadsånden, sier Selboe, som håper at mange frivillige lag og foreninger dukker opp.

– Røros er kåret til landets beste kulturkommune for 10.-11. år på rad, både på grunn av et godt tilrettelagt kommunalt kulturtilbud tilbud, men også på grunn av store frivillige arrangementer så godt som hver måned året igjennom. Ville noe av dette vært mulig uten et stødig og engasjert frivillighetskorps som bruker tid og krefter på ulønnet innsats i lokalsamfunnet? Det ville jo ikke det, sier Berit.

Folkeakademiet

Folkeakademiet Røros ble stiftet i 1905, og var først og fremst en folkeopplysningsorganisasjon. Aktiviteten døde ut på 60-tallet, også ble det tatt et nytt initiativ på å få opp aktiviteten igjen for en 7-8 år siden, forteller Selboe, som forklarer at styre består av blant andre Ungdommens Hus, Frivilligsentralen og biblioteket.

– Det er primært en folkeopplysningsorganisasjon, men ikke opplysning i form av kurs og sånne ting, men opplysning i form av dialog og møte med folk, sier Selboe.