Trondheim Tingrett.

Bøtelagt for faunakriminalitet: anket dommen og slapp fengselsstraff

En mann i 70-årene ble i desember i fjor dømt til 60 dagers fengsel for faunakriminalitet og ulovlig ringmerking. Mannen slapp fengselsstraff etter å ha anket saken.

Mannen som er pensjonist og bosatt på Røros har siden 70-tallet drevet et privat forskningsprosjekt på rovfugl. I 2020 ble han anmeldt av Miljødirektoratet for brudd på naturmangfoldloven og viltloven, og deretter dømt til fengselsstraff. Etter å ha anket saken hos lagmannsretten fikk han mildere straff og fikk en bot på 15 000.

Brudd på viltloven

I 2020 anmeldte Miljødirektoratet mannen og politiet gjennomførte en ransakelse av mannens bolig, og fant en nedfrosset hubro, en nedfrosset lappugle, og egg fra kongeørn og hubro. 

Høsten 2021 ble han igjen anmeldt, men denne gangen for å ha oppsøkt reir med hubro, kongeørn, jaktfalk, vandrefalk og hønsehauk, og for å ha ringmerket unger til artene.

Mannen anket dommen i lagmannsretten, som etter å ha hørt på hans forklaring og fire vitner, frikjente han for å unødig ha utsatt viltlevende dyr for lidelse, men dømte han for brudd på viltloven. Mannen fikk en bot på 15 000, og om den ikke betales tilsvarer det 60 dagers fengsel. 

Frifinnelsen kom som et resultat av at Tingretten tolket naturmangfoldloven dithen at fare for skade også omfattes av loven, mens lagmannsretten ikke tolket det slik.

Formildende

Mannen studerte rovfugl på Universitetet i Oslo og har siden 70-tallet holdt på med et privat forskningsprosjekt på rovfugl. Dette fikk han i flere år støtte av myndighetene til å drive med.

Lagmannsretten fant det formildende at mannen delvis har sendt informasjon om eggene og har rapportert ringmerkinga til Ringmerkingssentralen som sendte det videre til Miljødirektoratet.

Ringmerking

Som en del av prosjektet ringmerket han fugler, som vil si å feste en ring på foten til fuglen som inneholder informasjon om fuglen. I tillegg til merkingen har han samlet fjær, egg og døde dyr fra reirene. 

For å ringmerke fugler trenger man lisens, noe mannen ikke hadde i perioden 2017-2020, en periode hvor han ringmerket unger av artene hubro, kongeørn, jaktfalk, vandrefalk og hønsehauk.

– Når det gjelder [navn] ringmerkingsaktivitet uten tillatelse har dette foregått over en
lengre periode. Det må imidlertid tillegges noe vekt i formildende retning at han har
rapportert aktiviteten til Ringmerkingssentralen, som har videresendt informasjonen til
Miljødirektoratet, står det i dommen.