Som en del av en flaggstafett kjørte ordfører Isak V. Busch og Hans Oddvar Stuenes første etappe fra Røros til Os for å overrekke Pride-flagget til ordføreren på Os.
I fjor mottok Røros kommune et Pride-flagg fra Oppdal kommune. Flaggstafetten er en del av oppspillet til Fjellfri, Nord-Østerdalens første Pride-markering.
Alle de andre dagene i året må vi kjempe
Røros var tidligere ute enn Tynset med å få i gang Pride, men nå er det endelig klart for Nord-Østerdalskommunenes første Pride-markering. Isak V. Busch og Hans Oddvar Stuenes legger ikke skjul på at saken betyr mye for dem og forklarer hva som ligger til grunn for flaggstafetten.
– Det vi gjør nå er en del av oppsparket til Fjellfri på Tynset. Vi vil få litt fokus og oppmerksomhet på at nå er det enda en region som tar et ansvar. Det har skjedd veldig mye positivt med holdningsendringer de siste årene. Oppmøtet og oppslutningen rundt Pride på Røros i 2021 viser at det er mange som er opptatt av å vise at her kan man få være den man vil, forklarer V. Busch.
– Også er det noen av dem rundt omkring som er veldig glad for at Pride gjennomføres på Røros, men de kommer ikke, for det er de ikke klar for enda. Derfor er det viktig at jobben gjøres i det daglige. Vi skal ha festene og markeringene også, for det er viktig det og, men alle de andre dagene i året må vi kjempe for rettighetene og kravene, sier Stuenes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Flagget overrekkes
På Os møttes to fornøyde ordførere da V. Busch endelig fikk overrekke flagget til ordføreren på Os, Runa Finborud.
– Initiativet til å arrangere Fjellfri er det kulturetaten i Tynset kommune som har tatt. Da blir det opptog, appeller, og markering i forbindelse med byfesten, forklarer Finborud og fortsetter.
– Det er kjempeviktig med raushet og mangfold når det gjelder seksuell legning, men i det store tror jeg vi har en god del og gå på i regionen vår. Vi har vektlagt betydningen av mangfold litt for lite når vi snakker om tilflytting.
Nå skal Finborud ta med flagget på neste etappe av stafetten som ender på Tynset, hvor Fjellfri endelig skal gjennomføres. Isak V. Busch forklarer hvilke utfordringer man står ovenfor i små lokalsamfunn.
– Bygdene trenger å jobbe med dette mer enn byene, tror jeg, for i byene er det kanskje enklere å finne et nettverk, og sjansen er større for å møte noen andre som er mer lik deg selv. Det er ikke til å legge skjul på at på bygda i Norge så har det jo vært veldig uglesett å ha en annen legning. Nettopp derfor trenger vi det.