Kåre Wessels tryllekarriere startet allerede på 60-tallet, men det var først på 70- og 80-tallet at han begynte å opptre med trylleshow i Rørosområdet.
Mange husker han fra 17. mai-opptredner og juletrefester fra barndommen, men kanskje er det også mange som ikke har fått med seg den mystiske historien som skjuler seg bak forhenget.
Du jukser
Det var på den tiden da det var familieshow på 17. mai i Gymbygget på Røros. Der var det underholdningsbidrag fra lokale aktører, ungdomsband og tryllekunstneren Wessel. Trylleriene ble så populære at Kåre måtte takke nei til tilbud fra Tynset og områdene rundt for å underholde i Gymbygget.
– Man viste fram en kanin som var hvit, og så ble den plutselig svart. Deretter begynte ungene å legge merke til at jeg drev og snudde den der kaninen ikke sant, og da er de jo i fyr og flamme da; – du jukser! du snudde! Når du da snur den igjen så er den plutselig borte, og da blir de helt målløse, forteller Wessel.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Når det var yngre barn tryllet han fram godteri til stor jubel, og det var nok engasjement blandt de unge tilskuerne til å gjøre det litt enklere for den lokale tryllekunstneren.
– Du behøvde ikke å kjøpe deg ihjel på utstyr, fordi at med unger så er det sånn at de vil se det samme opp igjen og opp igjen. Det kunne rett og slett være sånn at du kunne gjøre akkurat det samme trikset igjen til ungene, og det var like spennende; de var like engasjert, og ble lurt like mye andre gangen, forklarer Kåre.
For å gjøre seg mystisk hadde Kåre enkel og effektiv kostymering, men utstyret hadde han hatt helt siden han traff på tryllekunstneren Hilmar Ledang, som drev en trylleforretning i Oslo hvor han produserte og solgte tryllerekvisita.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nordenstam og Ledang
Interessen for trylling startet allerede på 60-tallet, da Varieté-grupper reiste rundt omkring på turné i forskjellige ungdomshus. Der kunne man ofte se tryllekunstnere.
– Jeg minnes at jeg var i Sangerhuset og så på en som het Nordenstam, og på den tida hadde vi jo nesten ikke radio eller TV, så vi ble jo helt overveldet når vi fikk komme og se det der.
Kåre hadde ei tante i Oslo, og ved siden av der hun jobbet var det en tryllebutikk. Der traff han tryllekunstneren Hilmar Ledang som produserte og solgte trylleutstyr. Kåre hadde kontakt med flere av datidens kjente tryllekunstnere, og ble etterhvert en travel og ettertraktet tryllekunstner selv.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Da tryllekunsten kom til bygda
På 70- og 80-tallet begynte den fortryllende Wessel å underholde rundt om i regionen på grendehus og bygdakvelder. Kåre minnes en tid hvor det ikke alltid var like mye underholdning for barna, og at det derfor ble ekstra spennende for de unge da tryllekunsten kom til bygda.
– Tenk deg en bygdakveld, det var jo de samme Brekken spellmannslag eller mannskoret på Røros som skulle underholde hver eneste bygdakveld ikke sant, men var det noe for ungene det da? Nå kom det plutselig noe som var for ungene.