Kveldens kommunestyremøte byr på flere viktige saker. Bibliotek og Frivilligsentral står aller først på lista og sammen med nytt boligfelt i Gjøsvika vil dette være sakene som vil skape mest debatt.
Vi har tatt en prat med ordfører Isak V. Busch som oppsummerer sakslista og hva som kommunestyret skal behandle i kveld.
Bibliotek og Frivilligsentral
Biblioteksaken har vært mye fremme i media og nå skal den opp igjen i kommunestyremøtet. Saken har skapt et stort engasjement i lokalsamfunnet, ikke bare blant politikere. Hvordan ser ordføreren på saken nå som den skal opp til behandling?
– Bibliotek har vi jobbet med i snart 10 år. Det var da man fant ut at man ikke lengre kan være i midlertidige lokaler, og Frivilligsentralen er også en del av det. Den har kanskje kommet litt i skyggen, men den har vokst ut av sine lokaler for lenge siden og skal ha lokasjon i samme bygg som biblioteket. Det har vært mange runder med behandling av saken frem til der vi er i dag. Det har blitt gjort mange vedtak underveis. Blant annet var det en frisk lokaliseringsdebatt en god stund og undersøkelser av ulike alternativer. For tre år siden konkluderte kommunestyret med at den lokasjonen vi skulle gå for var Nilsenhjørnet, og det ble da iverksatt et arbeid med å inngå en intensjonsavtale med grunneier som var Coop om at de bygger bibliotek og frivilligsentral som kommunen leier. Det er det alternativet som kommunestyret skal ta stilling til i dag om vi ønsker å gå inn på denne leieavtalen med Coop eller ikke. Det er de to alternativene som ligger på blokka i dag og ingen andre.
Hva tenker du i forhold til økonomien i prosjektet som har endret seg siden intensjonsavtalen lå på bordet?
– Det har blitt et dyrere prosjekt og grunnen til det er at man har sett at biblioteket har et større behov for mer areal. De leilighetene som var tenkt i andre etasje har blitt tatt ut av prosjektet. Det har også vært en utvikling av kostnader knyttet til byggematerialer, som påvirker tallene. Nå som vi skal ha hele huset selv så vil prisen gå opp. Kvadratprisen isolert sett er faktisk ganske gunstig sett i sammenheng med andre arealer som kommunen i dag leier. Slik det er i dag så er denne kvadratmeterprisen på samme høyde som hva kommunen betaler i kvadratmeterpris for Kulturskolen i Verket. Så det er ikke kvadratmeterprisen som er avskrekkende, men det er summen av arealet som gjør til at prisen blir høyere enn det vi først tenkte. Så det blir en utfordring for kommunestyret å finne inndekning for de økte utgiftene.
Hvordan tror du diskusjonen i kveld vil forløpe seg?
– Jeg tror at det kommer sterke stemmer både for og mot. Hovedargumentet mot vil være pris og muligens lokalisering. Her vil det nok være forslag for at vi må gjøre det billigere, og det vil være et viktig argument for noen, og for andre så vil det være et viktig argument å realisere dette prosjektet som vi har holdt på med i 10 år og gjøre det som vil være et enormt løft for Røros-sentrum og Rørossamfunnet også. Jeg håper virkelig at folk vil skjønne at bibliotek er så mye mer enn bare et boklager. Man må oppleve et moderne bibliotek for å skjønne hvordan dette vil bli og viktigheten av et slikt bygg, sier Busch og fortsetter.
Samfunnsutvikling i en kommune er veldig viktig. En kommune skal selvsagt levere gode tjenester til sine innbyggere, men en kommune er ikke det samme som et aksjeselskap som skal generere størst mulig avkastning hvert eneste år. Vi skal skape rammene for et liv for mennesker, og drive med samfunnsutvikling og et nytt bibliotek og frivilligsentral er akkurat det.
Boligutvikling i Gjøsvika
Samfunnsutvikling er jo det som er neste sak på lista til kommunestyret i kveld også. Her er det boligutvikling i Gjøsvika som gjelder, og et nytt boligfelt som skal opp til behandling. Hva ligger i denne saken?
– Kommunen har vært tom for byggeklare boligtomter i det som vi kaller for Røros-tettsted. Der har det ikke vært byggeklare tomter på en stund. Denne prosessen har tatt tid for å klare og få på plass byggeklare områder. Nå er endelig reguleringa for Gjøsvika 5 klar. Det er et veldig nærliggende prosjekt. Vi tror også at det vil komme flere områder etterhvert, men det er dette området som kommer først. Det er ingen tvil om at vi trenger disse tomtene.
Boligprisene på Røros øker og det handler om hva som finnes tilgjengelig. Vi har også sett effekten av at når det blir bygget nye leilighetsbygg, så vil mange eldre eneboliger komme ut på markedet. Disse har igjen har en lavere pris som har et vedlikeholds potensial, som gjør til at unge får mulighet til å komme seg inn på markedet og etablere seg med egen bolig.
Det har vært en diskusjon rundt dette boligfeltet. Det har vært mange innsigelser, høringsrunder og ikke minst flere runder med grunneiere. Hvordan har dette blitt løst?
– Når det gjelder innsigelser og merknader fra naboer, så har vi gjennom politisk behandling forsøkt å ivareta flest mulig av de innspillene som har kommet. Alle blir dessverre ikke fornøyd med det, og det har jeg forståelse for. Det er mange som har bodd med naturen som nærmeste nabo enten på bakside eller forside på huset, og jeg skjønner at de reagerer. Nå er det slik at tomtemangelen på Røros er så prekær at storsamfunnets behov må gå foran. Vi har forsøkt å legge inn noen avbøtende tiltak med blant annet et grøntbelte på 25 meter, for å gjøre det litt mer spiselig for de som allerede bor i området. Mange har nok håpet på at det ikke ble noe boligfelt i det hele tatt, men det kommer til å bli det, så da er vi nødt til å gjøre de avbøtende tiltakene som vi klarer.
Også Statsforvalteren har vært med å legge føringer til hvordan det nye boligfeltet skal være og ikke minst utnyttes arealmessig. Hva ligger i det?
– Statsforvalteren mente vi hadde planlagt med altfor få boenheter på området. Det er nye tider i Norge og det er ønskelig at vi skal bygge enda tettere enn det man har gjort tidligere. Dette førte til en ny meklings runde for dersom Statsforvalterens innsigelser med de antall boenheter skulle legges til grunn ville dette ikke kunne gjennomføres. Det hadde da måtte blitt bygget blokker på både tre og fire etasjer i dette området. Dette fikk vi heldigvis forhandlet oss i fra, men det vil si at det ikke bare blir eneboliger, men også tomannsboliger og firemannsboliger for å imøtekomme dette kravet.
Øvrige saker
Hva med resten av sakslista til kveldens kommunestyremøte. Hva finner man der?
– Det er to forvaltningsrevisjons saker som skal behandles. En om Abakus og en oppfølging av forvaltningsrevisjon om Ren Røros. Så er det noen nye styremedlemmer som skal velges til kommunalt eide selskap. Så skal vi også behandle en reguleringsplan for Rørosmeieriet og innstilling til et nytt medlem av kontrollutvalget.
Hva tenker ordføreren selv om sakslista?
– Det vil bli et spennende kommunestyremøte og særlig de to første sakene på lista som er av størst interesse. Vi får også en orientering i fra Rørosregionen Næringshage om Fjelltrainee ordninga. Det tror jeg blir veldig bra. Jeg har også mottatt et spørsmål fra Per Arne Gjelsvik som skal besvares om kommunalt eide biler og innkjøp av biler, avslutter Isak V. Busch med.
Les Per Arne Gjelsviks spørsmål til ordføreren her:
Gjelsvik stiller spørsmål om mangelfull sikkerhet i noen av kommunens biler