FOTO: Anita Sivertsgård

Med himmelen som tak

På Engesvollen, ved bredden av Aursunden, kan man oppleve glamping på høyt nivå med utsikt mot sjøen og Vigelfjella.

Det var sommeren 2021 at kjæresteparet Bjørn Sandnes og Inger Hembre satte opp den spektakulære domen, et karakteristisk rundt telt hvor deler av tak og vegger er vinduer, i vannkanten ved Aursunden. Det som i utgangspunktet skulle være et overnattingssted for slekt og venner har utviklet seg til å bli et supplement som inntektskilde på gården.

Sove i pakt med naturen

Domen er hele 23 kvadratmeter stor og har plass til 2-4 personer. Det sirkelformede rommet har to lag med teltduk og varmes opp av gass og strøm. Her er alle bekvemmeligheter på plass og en stor seng med skinnfell dominerer rommet. Her kan man sove i pakt med naturen, men samtidig ha det godt og varmt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En fantastisk utsikt over Aursunden.

En spesiell ro

– Dette er en spesiell opplevelse. Bare det å sitte og se utover sjøen gir en spesiell ro, sier Bjørn Sandnes, før han fortsetter. Her finnes ingen klokke eller tv, men det er naturen som skal styre opplevelsen. Fokuset ligger på utsikten og muligheten for avslapningen i storslagen natur.

Utenfor domen er det satt opp en badestamp som gjestene kan benytte seg av.  Enten det er 15 minus ute eller noen gode plussgrader, så fyrer Bjørn gjerne opp stampen for at gjestene skal få en spesiell opplevelse, før de trekker inn i domen igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sengeteppet er et fryd for øyet.

Gårdsturisme med 100 griser

Bjørn Sandnes har bodd ved Engesvollen i elleve år, men mange kjenner han kanskje best som rådgiver i Rørosbanken. Etter at Bjørn tok over slektsgården startet han opp med flere spennende prosjekt. Om sommeren steller han frittgående griser, og i 2021 kunne han telle hele 100 dyr som ruslet rundt omkring på gården. Halvparten av disse selges privat som slakt og resten selges til Røroskjøtt og videreforedles der. 

Næringsfiske i Aursunden

Bjørn står også bak prosjektet Rørosfisk AS som driver aktivt næringsfiske i Aursunden med ett uttak på mellom 15 til 25 tonn årlig av villfanget sik.  Hovedmålet for virksomheten er å kunne tilby gode foredlede varer med bakgrunn i villfanget fisk.   

Engesvollen gård har mer enn nok av gode råvarer som brukes til å trylle frem spennende matretter i gapahuken som står like ved domen og badestampen.  Sammen med andre gode råvarer fra Rørosmat er det et helhetlig produkt som nå skal videreutvikles.

– Domen er et supplement til gårds- og fisketurisme, og håpet er at vi etterhvert skal få til enda mer matservering til våre gjester av det gården har å tilby av råvarer, sier Sandnes. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra laks til sik

Med seg på laget har han kjæresten Inger Hembre som er en av de første som startet med gårdsturisme på Hembre Gård på midten av 1990-tallet. Inger har tatt i mot mang en ivrig laksefisker opp igjennom årene, men har nå overlatt gården til sønnen og har dermed tatt med seg sin erfaring til bredden av Aursunden, og byttet ut laks med sik.

Det er Inger som står for matserveringen i gapahuken og har mange spennende tanker om videreutvikling av det nye tilbudet på Engesvollen.

– Vi skynder oss sakte fremover, og ser et stort potensiale i denne vakre plassen som vi er så heldige å kunne få jobbe med. Vi gleder oss veldig til fortsettelsen, avslutter Bjørn Sandnes og Inger Hembre med. 

Bjørn Sandnes

Artikkelen ble første gang publisert i Hytteguiden 2022, som blir utgitt av Rørosnytt.