Kåre Wessel har skrevet bok om historien til Wessel-slekta i Aursund, Brekken og Malmagen. I likhet med så mange andre lokale familienavn har Wessel-slektas historie dype røtter i bergverksindustrien på 16- og 1700-tallet.
Hjemme i Lorentz Lossius gate har han papirer, notater og permer med kilder og slektshistorie som han har vært nedgravd i gjennom den fem år lange skriveprosessen. At han skulle bli forfatter hadde aldri vært en ambisjon, men bokdebutanten er allerede i gang med bok nummer to om Sødals-slekta.
“Wessel-slekta i Aursund, Brekken og Malmagen” favner en periode på flere århundrer, og har blitt et langt mer omfattende arbeide enn han hadde regnet med – Pandemien kom jo egentlig beleilig på meg, for da fikk jeg virkelig tid til å studere og fordype meg, ler Wessel.
Redder historien
I utforskningen av sin egen slekts historie ender Wessel opp i den tyske og svenske bergverksindustrien på 1500-tallet. Derfra følger han slekten til Kongsberg på 1600-tallet og så til slutt til Røros, hvor arbeidsinnvandringen av bergverksfolk, lykkejegere og straffanger la grunnlaget for dannelsen av nye familiekonstellasjoner.
– Vi er jo heldig vi som bor i et gruvesamfunn, for her var det bergskrivere, og dem skrev jo ned alt, og mer enn alt. Det er bergskrivera som redder hele historia.
Boka er langt fra bare en liste over navn og årstall, og gir sammensatte skildringer av levde liv, utformet med et rikt tekst- og bildemateriale. Med et øye for detaljer og en evne til å plassere historiene i en bred historisk sammenheng, maler forfatteren tydelige tidsbilder av sine forfedre.
Speiler Røroshistorien
På spørsmål om hva som inspirerte han til å skrive boka sier Kåre at det mer eller mindre kom av seg selv og føltes som en naturlig ting å gjøre. – Når du blir eldre så begynner du mer og mer å interessere deg for slekta, forklarer Wessel.
– Det hele begynte med at jeg satt på en god del med bilda, og i utgangspunktet var det stort sett jeg som visste hvem som var på de bildene, og det er jo for gæli at det skal forsvinne etter meg. Jeg tenkte at dette må jeg få systematisert litt, og satte meg ned med notater. Dermed begynte jeg å tenke at det må jo finnes noen stamfar og stammor. Sånn begynte letinga, og jeg havna jo helt i Tyskland.
Boka speiler Røroshistorien så vel som andre røros-slekters historie, og bergstadens utvikling fra et gruvesamfunn til dagens moderne Røros er en historie som her blir fortalt fra Wessel-slektas perspektiv.
– Det her er jo prototypen på alle slekter på Røros, alle ble dannet på den måten. Det kom tyskera oppover, det kom svenska og dem blanda seg her og dannet familiekonstellasjoner. Det her kunne ha vært hvilken som helst røros-slekt.