Røros kommune har fått varsel fra Statsforvalteren i Trøndelag om at det skal være tilsyn ved Røros avløpsrenseanlegg. Høsten 2021 deltok Statsforvalteren på nasjonal aksjon avløp i regi av Miljødirektoratet. Som et ledd i det videre arbeidet med avløp, og oppfølging av avløpsanleggene Statsforvalteren er myndighet for, vil nå Statsforvalteren gjennomføre tilsyn med Røros avløpsrenseanlegg.
Tilsynet er planlagt gjennomført digitalt via Teams den 25.01.2022. Statsforvalteren ber om å få tilsendt dokumentasjon i forkant av tilsynet. Videre ber de om at kommuneledelsen deltar, i tillegg til kommunalsjef (teknisk sjef)/fagleder/andre som har ansvar for avløpsarbeidet.
Målet for tilsynet er å kontrollere at kommunene tar sitt ansvar for at hele det samlede avløpssystemet er innrettet i tråd med regelverket og gjeldende tillatelser, og at de har etablert rutiner som sikrer at kravene overholdes over tid. En viktig målsetning er å få kommunene til å innse at de ikke kan legge opp til å øke utslippene av kommunalt avløpsvann uten at rensekapasiteten økes tilsvarende.
Tilsynet skal bidra til at kommunene etablerer og følger rutiner som sikrer at avløpssystemet er i samsvar med regelverket inkludert: Tilstrekkelig rensekapasitet hvis avløpsmengden planlegges økt. Kunnskap om regelverket og myndighetskrav, og oversikt over tilstanden til avløpssystemet og resipienter.
Statsforvalteren skriver i brevet til Røros kommune at det er viktig at de som skal ta beslutninger i kommunen om f.eks. etablering av nye boligområder eller næringsområder, har kunnskap om rensekapasiteten og kravene i tillatelser og forskrifter.
Med utgangspunkt i målsettingene for tilsynsaksjonen er hovedtemaet i aksjonen, tilsyn med kommunens etterlevelse av internkontroll knyttet til krav i lov, forskrifter og tillatelser. Hovedtemaet inkluderer: Overordnet styring og planlegging. Kommuneledelsens forståelse av mål og krav og hvordan de sikrer seg at de har god nok oversikt over egne utslipp og påvirkning på miljøet. Hvordan kommunen sikrer at avløpssystemet fungerer godt og at krav overholdes nå og i fremtiden.