Fylkeslege Jan Vaage kommer nå med en sterk oppfordring til de som enda ikke har latt seg vaksinere mot covid 19.
– Det er eldre med underliggende sykdom og de uvaksinerte som jeg bekymrer meg mest for. De kan i verste fall få et krevende sykdomsforløp. Kommunene er godt i gang med en tredje vaksinedose til eldre over 65 år, og det er heldigvis ikke for sent for uvaksinerte å melde seg for å ta vaksine, sier fylkeslege Jan Vaage.
Smittespredningen i Trøndelag skjer nå i første rekke blant de unge, over halvparten av alle smittede er under 20 år. Flere kommuner har nå stor smittespredning.
Flere kommuner rundt om i landet sliter nå med rekordhøy smitte, så er også tilfelle her i Trøndelag. Kommunene Ørland, Lierne, Frøya og Trondheim er blant kommunene som nå opplever høye smittetall.
– Det er i første rekke barn og unge som smittes nå. Men det vi nå ser er at de unge så smitter andre i husstanden, også i husstander der de voksne er vaksinert. I sum gir dette stort smittetrykk, sier fylkeslege Jan Vaage.
Fylkeslegen forteller at 17 prosent av alle som har fått påvist smitte i Trøndelag siden starten av pandemien er smittet i løpet av de siste to ukene.
– Vi har urovekkende smittespredning i fylket og vi har helt klart for høye smittetall for øyeblikket. Vi må få snudd denne trenden, sier Vaage.
For å få til dette peker fylkeslegen på to tiltak folk kan gjøre for å bidra i kampen mot spredning av covid 19.
– Min klare oppfordring går til de som enda ikke har vaksinert seg. De bør sterkt vurdere å la seg vaksinere. Så tenker jeg at vi alle må børste støv av de gode smittevernrådene som vi vet virker; at vi holder oss hjemme om vi blir syke, at vi vasker hendene ofte og at vi holder avstand til andre. Så bør vi ha lav terskel for å ta koronatest, sier Vaage.
Fylkeslegen utelukker ikke at det kan komme nasjonale tiltak nå på grunn av utviklingen. I går ble det satt ny smitterekord i Norge med mer enn 2000 nye smittetilfeller.
– Det er ikke noe jeg kan utelukke, men i første rekke kan det bli innført lokale og regionale tiltak og anbefalinger. Vi må derfor følge med på hva som gjelder i egen kommune og etterlever disse. Det kan få smitten ned, sier Vaage.
Selv om smitten i første rekke sprer seg blant de unge, er det likevel en økende trend knyttet til antall sykehusinnleggelser. Mage av de unge blir heldigvis ikke veldig syk, flere har relativt lette symptomer. Det er derfor ikke denne gruppen som utgjør økningen i antall sykehusinnleggelser.
Det er eldre med underliggende sykdom og uvaksinerte som blir sykes, og som oftest ender opp på sykehus.