Qendrim Krasniqi (29) kommer opprinnelig fra Kosovo. Nå driver han kafe´på Tynset. Han kom til Røros da han gikk i andre klasse. I dag føler Qendrim at han er rørosing. Sammen med lillesøster Leonora Krasniqi driver han Trontorget kafe´på Tynset. Søsknene har drevet kafeen siden sommeren 2019.
Tidligere jobbet Qendrim på Savalen. Han har også vært kokk på Bergstadens Hotel, og jobbet 1,5 år hos Flokk. Søskenflokken Krasniqi flyttet tilbake til Røros fra Oslo for fem- seks år siden.
Kokk
I Oslo tok Qendrim utdannelsen som kokk. Han jobbet blant annet på Rikshospitalet og Gamle Logen. Han var med å drive restaurant i Oslo i to – tre år. Qendrim har bodd noen år i Sandefjord, der jobbet han som assisterende butikksjef hos Shell Kamfjord.
Service
Qendrim trives i servicebransjen. Han er veldig glad i å møte folk. Glad i mennesker. Han og søsteren får ofte spørsmål om hvordan de får til å være så gode på service.
-Det er ikke noe du lærer, men det er noe som du er medfødt med, faktisk. Det har vært slik i alle år siden jeg var 17 – 18. Veldig lett for å prate med folk. Jeg anstrenger meg ikke uansett om det er en sur kunde, eller en kunde du vet du kan fleipe med liksom. Jeg vet hvem jeg skal tulle litt med og ikke da rett og slett, sier Qendrim Krasniqi. Han legger til at det har hendt mange ganger at han har fått til de sinte kundene, som mange sier han ikke skal fleipe med, til å bare le.
-Det skal så lite til for å få noen andre til å ha det bra. Et hei, hvordan går det eller håper det smaker, det er småting som får en til å ha en veldig fin dag fremover tenker jeg, sier Qendrim. Det handler litt om å se personen.
Kafe´
Da Qendrim fikk tilbudet om å starte kafeen på Trontorget, hadde han en jobb som han trivdes godt med på Savalen. Han nølte skikkelig, om han skulle bli med på kafe´-prosjektet. Det var lillesøsteren som tok tak i det. Han sa nei to – tre ganger fordi han synes det var litt risikabelt. Men Leonora sa at helst så ville hun har med Qendrim, fordi han var utdannet kokk.
-Jeg angrer ikke noe på det i dag, sier han.
Det er mange rørosinger som besøker kafeen til Qendrim og Leonora, på Tynset. I følge Qendrim er noen av dem litt småsinte for at de ikke driver på Røros, og at de må komme helt til Tynset. Drømmen for Qendrim har alltid vært å starte noe eget på Røros. Han er opptatt av kvalitet på mat og god service. Gjerne norsk mat. Men det er ikke ledige lokaler på Røros for tiden.
-Det å drive på Røros blir noe helt annet på en måte. Her er det Julemarked og martnan. Det kan ikke sammenlignes, sier Qendrim.
Flyktninger
Qendrim og familien kom til Røros som flyktninger. Qendrim synes det var koselig å komme til hit. Han kunne litt tysk fra før fordi han hadde gått i tysk barnehage. Familien hadde også et lite stopp i Sverige, før det ble Røros. Da han gikk i 10 klasse flyttet familien til Oslo.
Det kom ei tøff periode for familien etter at de hadde bodd tre år på Røros. Familien måtte da gå i kirkeasyl for ikke å bli sendt ut av Norge og tilbake til Kosovo.
-Det var ikke det beste, men vi klarte å komme oss igjennom det da. Det var veldig tøft, ja, sier Qendrim. Han legger til at dette er et tema som ofte blir tatt opp. «Alle» kjenner dem fra før.
Qendrim var liten og visste ikke helt hva det var som skjedde. Men at de var en familie på sju som jobbet over alt, og begynte å snakke norsk flytende. Han minnes at de delte ut aviser da de var bittesmå, i 30 minus.
-Jeg tror at det er derfor mange på Røros er glad i oss, fordi de har satt at vi er hardt arbeidende mennesker. Det er ikke noe tull med oss. Vi sier ting rett ut. Dersom det er feil så er det feil, sier Qendrim. Den biten der er han er ikke så glad i å snakke om. Men man blir sterkere av det.
-Når du ser at en familie som ikke er så ordentlig som vår, får oppholdstillatelse da er det noe feil. Det mener jeg, sier Qendrim. Rørosingene ønsket at familien Krasniqi skulle få bli på Røros.
-Mange fra Røros og nabokommunene gikk i fakkeltog. Hadde vi vært kriminelle så hadde ingen giddet å tent opp lys eller noen ting. Jeg må virkelig si at jeg er kjempeglad i så mange rørosinger, men spesielt kan jeg nevne Reidun Roland som er både som en bestemor, mor og alt for oss. Hun var også mye av grunnen til at vi flyttet tilbake til Røros. I tillegg har Per Almåsstø som drev rengjøringsbyrået vært en stor støttespiller. Det er så mange som har vært der for oss. Jeg vil takke alle sammen, sier Qendrim. Han legger til at han føler at det bare var et spørsmål om tidspunkt for når de skulle komme tilbake til Røros igjen.
-Jeg er veldig glad for at vi ble værende på Røros, sier Qendrim, som er glad for at hele søskenflokken igjen er samlet her.
Spisesteder
Leonora har for tiden mammapermisjon, så Qendrim styrer kafeen alene. Kafeen ble utvidet litt for kort tid siden. Planene fremover er å fortsette slik som de har gjort ti nå, med god service og god mat.
Qendrim har blitt glad i Tynset, men det er mange spisesteder der, og et til er under planlegging.
-Det jeg har lært, og det jeg vet er at konkurranse er sunt. Det eneste du må gjøre det er å skjerpe deg. Gjøre det bedre enn den andre, sier Qendrim, som forteller videre at kafeen er blitt et veldig fint sted. På en tapetsert vegg er det mange gamle bilder av Tynset. Alt har gått gjennom arkitekter og designere, kafeen har fine sofaer og stoler. Tre utdannede kokker jobber der.